Najnovije

DODIK: Srbi u BiH pokušavaju da se oslobode međunarodnog intervencionizma (VIDEO)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je sinoć da se Srbi u BiH pokušavaju osloboditi međunarodnog intervencionizma, jer je reč o narodu koji ne gaji podanički pristup i ima svoj kolektivni karakter.

Dodik (Foto: Jutjub)

„On srpski narod/ poštuje strance, ali nije spreman da se povinuje volji stranca pogotovo ako je ta volja nekorektna. Sa druge strane, bošnjački političari sve svoje odluke zasnivaju na tome da će to uraditi stranci”, rekao je Dodik za sarajevsku “TV 1”.
Govoreći o putu BiH ka članstvu u NATO-u, on je rekao da će se to dogoditi kada odluči narod u Republici Srpskoj.
„Jeste da se mi vežemo za Srbiju, to je tačno, ali Srbija nije kriva zbog toga”, istakao je predsednik Republike Srpske.
Dodik je rekao da je za njega sporno što se NATO meša u unutrašnja pitanja BiH, te što je, prilikom donošenja odluke o Akcionom planu za članstvo (MAP) u Talinu tražio da se preda vojna imovina Ministarstvu odbrane BiH.
„Rekli su `ako to ne uradite nema MAP-a`, i onda nas to mrcvari sedam-osam godina. Vidimo da je to politički zahtev koji je došao iz Sarajeva, a koji su prihvatili u centrali NATO-a. Sa druge strane, NATO je stao na stranu bosanskohercegovačkog pravosuđa koje je navodno nešto presudilo u vezi sa imovinom u Han Pijesku”, naveo je Dodik.
On je napomenuo da su to sve dodatni, suštinski motivi i razlozi što je Republika Srpska izgubila percepciju o objektivnosti NATO-a i onome što ta alijansa treba da bude.
„Pogotovo što smo uvereni da bi u uslovima ulaska BiH u NATO mi imali ozbiljan problem diskriminacije, koja bi bila izvođena od NATO struktura prema Republici Srpskoj. Zašto bismo mi onda ulazili u NATO, to niko normalan ne bi uradio”, rekao je Dodik.
On je podsetio da je zagovarao ulazak BiH u NATO pre 20 godina, u vreme kada je i Rusija sarađivala sa Severnoatlantskim savezom.
Odgovarajući na pitanje da li je nekada bio američki čovek, a danas ruski, Dodik je pojasnio da je čovek svog naroda.
On je dodao da poštuje druge, da poštuje bošnjački narod, njihovu istoriju i kulturu.
„Isto tako poštujem i Ruse. Rusiju doživljavam objektivno za razliku od bošnjačkih političara jer oni doživljavaju Amerikance objektivno, a ja ih ne doživljavam tako. Priznajem da sam kao mlađi političar imao zabludu i verovao da je zapadni svet pravičan. Potpuno sam se prevario. Ovo što rade, najmanje šteti Srbiji, a dugoročno će najviše štetiti Bošnjacima”, rekao je Dodik.
On je poručio da kontinuitet svoje politike nije bitno menjao, te da je uvek bio spreman na razgovore i dogovore s ciljem ekonomskog razvoja zemlje, ali i da i shvatio da to ne ide.
“Neću da trošim svoje vreme da sedim sa nekim Bakirom Izetbegovićem sa kojim ne mogu ništa da dogovorim, kao ni sa Lagumdžijom. Sećate se Pruda. Sulejman Tihić je pisao sporazum koji smo, takođe, potpisali „predsednik HDZ-a BiH Dragan” Čović i ja. Naveče, gledam televiziju, zemlja gori”, rekao je Dodik.
Predsednik Srpske je podsetio da je u to vreme na Federalnoj TV organizovana vanredna emisija u kojoj su se javili Zlatko Lagumdžija i Haris Silajdžić nakon čega je dogovor propao.
„Šta više da dogovaramo!? Šta da dogovoramo kada ja smatram da ne treba da zaustavimo nijedan projekat u Federaciji, a kad ja dođem na red da pravim `Južni tok` u Republici Srpskoj i kada tražim da u Bijeljini pređemo preko Drine - onda Sarajevo ne da i ne daju federalni partneri”, rekao je Dodik.
Brutalne zločine na kojima je „nastalo“ Kosovo možete pogledati OVDE.
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dodik: Sarajevo nam je inostranstvo
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA