Najnovije

VAŠINGTON NAREDIO PENTAGONU: Popišite svo rusko oružje u Srbiji!

Američki kongres zatražio od ministra odbrane SAD analizu saradnje zemalja balkana sa Rusijom.

Mig 29 (Foto: Vojska Srbije)

Zabrinuti zbog širenja ruskog uticaja, američki Kongres zatražio je od Pentagona analizu bezbednosne saradnje svake zemlje Zapadnog Balkana sa Rusijom, a posebna pažnja u ovom izveštaju, kako predviđaju analitičari, nesumnjivo će biti posvećena Srbiji. Jer, ona nije članica NATO, a njena vojnotehnička saradnja sa Moskvom jača.
Osim analize za našu zemlju, šefu Pentagona DŽejmsu Matisu, sa Kapitol hila naloženo je da pripremi raporte vezane i za Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Makedoniju, a u njima, između ostalog, treba da se nađe detaljan spisak ruskog oružja i vojne opreme i tehnologije u vrednosti većoj od milion dolara koje su ove zemlje kupile ili dobile od 2012. do danas. A Srbiji je tokom ove godine iz Moskve stiglo šest "migova 29", pišu Novosti.
Zahteva se, takođe, "opis učešća snaga bezbednosti" svake od ovih zemalja u obuci ili vojnoj vežbi sa Rusijom, od 2012. godine, opis svih sporazuma o bezbednosnoj saradnji sa Rusijom i pregled obaveštajne saradnje sa Moskvom. Uz ovo, američki sekretar odbrane treba da obavi i predstavi "skrining" bezbednosne saradnje balkanskih zemalja sa SAD i NATO.
Kako je objašnjeno u dokumentu Kongresa, cilj njihovih zahteva je da Amerika ima uvid koliko bezbednosna saradnja između svake od zemalja Zapadnog Balkana i Ruske Federacije utiče na bezbednosne interese SAD, Severnoatlantski savez, države Zapadnog Balkana, i svaku članicu NATO koja se graniči sa nekom zemljom ovog regiona.
Kako piloti helikoptera Noćni lovac, rasturaju tenkove terorista pogledajte OVDE.
Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srpska modernizacija MiG-29
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA