Najnovije

HAMAS POKREĆE INTIFADU: Ako Amerika ovo uradi, kreće sveopšti ustanak Palestinaca

Palestinski islamistički pokret Hamas koji pod kontrolom drži Pojas Gaze pozvao je na novu "intifadu" (ustanak) ukoliko Vašington prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i iz Tel Aviva preseli svoju Ambasadu u taj grad.

Hamas (Foto: Jutjub)

Američki mediji su sugerisali da bi predsendik Donald Tramp sutra mogao da ispuni predizborno obećanje o Ambasadi SAD koja je kao i većina stranih misija u Tel Avivu. "Upozoravamo da smo protiv sličnog poteza i pozivamo palestinski narod da oživi intifadu ukoliko se usvoji slična neopravdana odluka o Jerusalimu. Bilo kakva odluka i preseljenju Ambasade bio bi flagrantan napad američke administracije i Izraelu bi dao pokriće za nastavak zločina i judaizaciju grada i njegovog čišćenja od Palestinaca", navodi se u saopštenju Hamasa.
Status Jerusalima je ključno pitanje u izraelsko-palestinskom sukobu. Izraelci i Palestinci tvrde da je Jerusalim njihova prestonica i prethodni mirnovi pregovori prekidani su zbog diskuskija o tome da li i kako podeliti suverenitet nad gradom. Poslednja palestinska "intifada" tokom koje je poginulo oko 3.000 Palestinaca i 1.000 Izraelaca izazvana je posetom lidera opozicije iz redova krajnje desnice Arijela Šarona kompleksu u kojem se nalazi džamija Al Aksa u Jerusalimu. Da vidite kako je Izrael raketirao okolinu Damaska, pogledajte OVDE.
Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Hamas tvrdi da je Tramp Jevrejin
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA