Najnovije

HRVATI U PROBLEMU: Šta će biti sa "Inom"?

Hrvatska će otkupiti udeo Ine od Mola, ali ne ove godine, i za taj manevar će joj biti potrebne godine.

Naftna bušotina (Foto: Pixabay)

Zbog političke nesklonosti prema projektu, verovatno će propasti Inicijalna javna ponuda (IPO) Hrvatske elektroprivrede.
To je zaključak ankete koju je sprovela agencija "Blumberg" među deset analitičara iz Zagreba i Budimpešte. 
Čak osam od 10 analitičara ocekuje da će hrvatska vlada kupiti udeo u Ini od Mola, ali samo je četvrtina uverena da je izgledno da se dogovor postigne do kraja godine. Polovina anketiranih kladi se na to da će se transakcija završiti u iduće dve godine. 
Podeljeni su i oko potencijalne cene koju Vlada treba da plati za udeo u Ini, ali i oko cene koju može da dobije za HEP, navodi Večernji. 
Tržišna cena Ine iznosi oko 4,4 milijarde evra, pa bi polovina iznosila oko 2,2 milijarde evra, ali je to posledica prenaduvane cene deonice koja se može postići zahvaljujući maloj količini akcija kompanije kojima se javno trguje na berzi (free-float). 
Ina, kako se dodaje, realno ima manju vrednost, što su potvrdile i neke procene konsultanata koji gornju granicu stavljaju na 1,1 milijardu evra. 
S druge strane, "Blumbergovi" analitičari procenili su HEP na samo 18 milijardi kuna (2,4 milijarde evra), što bi značilo da bi za 25 odsto tog komunalnog preduzeća vlada dobila samo 4,6 milijardi kuna (620 miliona evra). 
Mnogi se u Banskim dvorima i na domaćem tržištu kapitala ne slažu s tom procenom "Blumberga" i tvrde da je realna vrednost mnogo veća, piše list. 
- Prodajom HEP-a vlada bi izgubila politički kapital koji je dobila otkupom Ine. Nije jasno kako će Hrvatska prikupiti novac kojim bi privukla Mol na prodaju - komentar je mađarskog analitičara Ferdinanda Varge, starijeg partnera specijalizovanog za energetiku u Boston Konsalting grupi, koji očekuje izdašnu ponudu s hrvatske strane. 
Hrvatski analitičar Damir Novotni, pak, tvrdi da je prodaja HEP-a preosetljivo pitanje i da odluka o IPO-u na kraju ipak neće biti doneta, objavio je Večernji list. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA