Najnovije

"Tužba protiv Srba je plod albanske frustracije"

Lider makedonske SDSM Zoran Zaev predao je juče potpise 67 poslanika predsedniku Đorđu Ivanovu. Ipak, ta vest je u senci potencijalne tužbe za navodni genocid Srbije, na kojoj insistiraju albanske partije u Makedoniji.

Albanci u Skoplju (Foto: Jutjub)

Lider SDMS oštro je odbacio tvrdnje da je pristao na zahteve Albanaca i rekao da je u pitanju "propaganda bivšeg premijera Nikole Gruevskog".
Međutim, o temi navodnih zločina i te kako bilo reči na glavnom odboru stranke koju predvodi Zaev.
- Na glavnom odboru stranke u subotu Zoran Zaev je ipak rekao da se dogovorio sa albanskim partijama da iznesu zajedničku osudu za zločine nad Albancima, ali da nije pristao da se oni proglase genocidom. Reč je o generalnoj definiciji, po kojoj će SDSM osuditi zločine nad albanskim stanovništvom od 1912. do 1956 - otkriva Sead Rizvanović, urednik makedonske "Televizije 24" .
Priča o navodnom genocidu Srba nad albanskim stanovništvom nema uporište u istini, kaže sociolog dr Jovo Bakić. - U nenormalnom svetu sve nenormalnosti su moguće, pa tako i ta tužba. Nikakvog genocida nad Albancima između dva svetska rata nije bilo, to su potpune gluposti. Bilo je represije, i to sigurno ne služi na čast ni Srbima ni Kraljevini SHS. Priča o navodnom genocidu je ideološka priprema Albanaca za traženje velike Albanije. Pošto je njihov klasični nacionalistički narativ da su žrtve srpskog genocida, onda je njima potrebno da to naplate stvaranjem velike Albanije. Da je ikakvog genocida nad njima bilo, sigurno je da ne bi rasli po tolikoj stopi. Oni su bili pod represijom države koja je osvojila jedan prostor na kojem su oni bili nastanjeni. Bilo je pokušaja i da se asimiluju i raseljavaju, prvenstveno naseljavanjem Crnogoraca koji su tada bili u demografskoj ekspanziji i smatrani kao jedan ratoboran srpski element koji može da potisne ratoborni albanski element - naglasio je Bakić. Težnja za stvaranjem velike Albanije nije tajna, kao ni to da albanski političari u Makedoniji svoje poteze donose u skladu sa ostvarivanjem takvog cilja. Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, kaže da bi ispunjenje svih uslova koje su albanske partije stavile pred SDSM značile "opasan korak ka otcepljenju". - Albanci žele reviziju Ohridskog sporazuma, koji je između ostalog i sklopljen kako bi se smirile tenzije u etnički podeljenoj Makedoniji. Taj sporazum Albancima je dao više samouprave nego bilo gde, ali im s razlogom nije data nacionalna autonomija jer bi to bio korak ka otcepljenju. Makedonija je već na ivici - istakao je Popov. Najzvučniji zahtevi albanskih partija su ozvaničenje albanskog jezika na celoj teritoriji Makedonije, kao i kantonizacija i još veća prava za Albance, čime bi se izjednačili sa Makedoncima. Dr Dušan Janjić kaže da je eventualna tužba Albanaca plod frustracije koja se decenijama nagomilavala. - Albanci imaju veliki problem sa istorijom jer su u periodima velikih ratova stalno bili na gubitničkim stranama. U balkanskim ratovima držali su se Turske i izgubili, i zato su frustrirani. Srbija je iz svih tih ratova izlazila kao pobednik i kao sila pobednica ne može da bude kriva. Mogu oni da tuže, ali to ne može da prođe. To što je Srbija zbog Miloševićeve politike dobila etiketu gubitnika, pa razni zečevi misle da mogu da naplate svakojake stvari, to je problem druge vrste. To je pravno neutemeljno, a politički potpuno nepotrebno. Što se države tiče, mi moramo da gajimo veoma dobre odnose sa Makedonijom ako hoćemo mir na zapadnom Balkanu, svidelo se to Albancima ili ne - kaže dr Dušan Janjić. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA