Najnovije

Bečić: Bezbednosne službe prate dešavanja na Kosovu i Metohiji

Odbor Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti ocenio je da aktuelna bezbednosna dešavanja na Kosovu i Metohiji usložnjavaju bezbednosnu situaciju i zahtevaju povećani stepen angažovanja i saradnju svih službi bezbednosti Srbije, izjavio je danas predsednik tog skupštinskog tela Igor Bečić.

Igor Bečić (Foto: Jutjub)

Bečić je rekao da službe bezbednosti prate situaciju shodno ovlašćenjima koje imaju na osnovu zakona.
Kako je naveo, članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti bili su juče u nadzornoj poseti Centru Vojnobezbednosne agencije u Novom Sadu i Centru Vojnoobaveštajne agencije u Novom Sadu.
Delegacija Odbora obavila je kontrolu zakonitosti rada Centra VBA u Novom Sadu i razmatrala primerenost organizacijsko-formacijske strukture tog centra bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama.
Tokom nadzorne posete Centru VBA u Novom Sadu, kaže Bečić, članovi delegacije Odbora razmatrali su i stepen saradnje i razmene podataka sa službama, organizacijama i institucijama koje se bave poslovima bezbednosti u Srbiji.


U Novom Sadu nema nepravilnosti

Prema njegovim rečima, delegacija Odbora je uvidom u dokumentaciju i predmete VBA koji se donose na primenu posebnih postupaka i mera tajnog prikupljanja podataka iz nadležnosti te agencije ustanovila da pripadnici Centra VBA u Novom Sadu postupaju profesionalno u skladu sa zakonom propisanim procedurama i da nema nepravilnosti.
Bečić kaže i da su pripadnici VBA pružili odgovore i informacije članovima delegacije Odbora na sva postavljena pitanja.
Pored kontrole zakonitosti rada, članovi delegacije Odbora posebnu pažnju su posvetili sagledavanju stanja, tehničke opremljenosti i razgovoru sa pripadnicima Centra kako bi se unapredila efikasnost njihovog rada.
Tokom nadzorne posete Centru VOA u Novom Sadu, članovi delegacije Odbora upoznati su sa informacijama vojno-političkog i vojno-ekonomskog karaktera a koje se odnose na analizu i procenu potencijalnih i realnih opasnosti.

Puna podrška radu VOA

Takođe, kaže Bečić, članovi delegacije Odbora razmatrali su efikasnost i pravovremenost dostavljanja podataka i informacija do kojih je došla VOA, a koje su u nadležnosti drugih službi bezbednosti ili policije.
Članovi delegacije Odbora ocenili su da Centar VOA u Novom Sadu prati bezbednosnu situaciju i reaguje shodno ovlašćenjima koje ima na osnovu zakona i ustanovila da taj Centar postupa u skladu sa delokrugom rada i zakonom propisanim procedurama.
Bečić kaže da je pozitivno ocenjen rad pripadnika Centra VOA i naglašena puna podrška njihovom daljem angažovanju na realizaciji težišnih zadataka.
Delegacija Odbora ostvarila je neposredan uvid u dokumentaciju koja se odnosi na primenu posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka iz nadležnosti VOA i neposrednim uvidom u dokumentaciju u okoncane predmete ustanovili da nema nepravilnosti u radu.
Članovima delegacije skupštinskog Odbora omogućen je pristup u prostorije službe, uvid u dokumentaciju i odgovarajuće zbirke i registre podataka iz nadležnosti VOA, a pripadnici Centra te agencije pružili su adekvatne informacije i odgovore u vezi sa radom službe.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA