Najnovije

Bosna ostaje bez pasoša?!

Bosna i Hercegovina ostaje bez pasoških knjižica od 21. marta. Do tada važi sporazum sa trenutnim dobavljačem, ali planirana nabavka pasoških knjižica neće biti završena, saopšteno je iz Agencije za identifikaciona dokumenta BiH.

Pasoš (Foto: Jutjub)

Rešenje su zatražili od Saveta ministara BiH, ali još nema odgovora kada će ono biti doneto i kakvo će biti.
Ispred šaltera za izdavanje putnih isprava u Centru javne bezbednosti Banjaluka juče nije bilo gužve. Vest o nemogućnosti izdavanja pasoša posle 21. marta građani još ne shvataju ozbiljno.
- Da to dođe u pitanje i da se na taj način uđe u neke nedoumice, to je zaista neshvatljivo, nemoguće! Ja ne verujem da će se to desiti, da će u 21. veku onemogućiti nekome da putuje. Mislim da će već naći neko rešenje u zadnjem trenutku, kao i uvek što se ovde dešava na našim prostorima, ali sama situacija je onako - fantastična - govore građani.
Agencija za identifikaciona dokumenta je zvanično priznala javnosti da je izdavanje pasoša nakon 21. marta dovedeno je u pitanje.
Taj problem bio je tema sednice Saveta ministara BiH 18. januara, kada je donesen zaključak da menadžment Agencije obnovi proceduru raspisivanja tendera, u skladu sa preporukama Kancelarije za razmatranje žalbi, koja je oborila prethodna dva tendera.
- Menadžment Agencije je, postupajući po zaključku Saveta ministara BiH, u proteklom periodu razmotrio sve mogućnosti, te je zaključeno da ne postoji rešenje koje bi bilo u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, jer trenutno važeći okvirni sporazum, koji je zaključen 2014. godine, ne ostavlja mogućnost za produženje ugovora, čime su institucije BiH stavljene u položaj zavisan o sadašnjem dobavljaču - saopšteno je iz Agencije za identifikaciona dokumenta.
Već sada je izvesno da se nabavka ne može okončati do 21. marta ove godine, pa je hitno potrebno pronaći rešenje kako građanima, nakon tog datuma, ne bi bilo uskraćeno pravo na pasoš.
Mesecima je trajala prepiska Agencije i Saveta ministara, ali i uveravanje javnosti da do ovoga neće doći.
Iz Agencije danas bez zvaničnih informacija. Čekaju Savet ministara, od koga su tražili da Predstavničkom domu BiH uputi izmene zakona o javnim nabavkama.
I ministar civilnih poslova uveravao je ranije da će rešenje biti nađeno. Na pozive se danas nije javljao.
Šta će biti sa pasošima i u banjalučkom CJB bez zvaničnih informacija.
- S obzirom da ni MUP, ni CJB nemaju nikakvu zvaničnu informaciju od Agencije, da li će biti pasoških knjižica, svi redovni poslovi se obavljaju u skladu sa zakonskim okvirima - napominje Zorana Grahovac, rukovodilac Odseka za izdavanje ličnih dokumenata CJB Banjaluka.
Prema pisanju medija, čak i kad bi danas bio raspisan novi tender, pasoša ne bi bilo do jeseni. Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA