Najnovije

ERDOGAN SE ŽALIO PUTINU: Pomagaj!

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom insistirao je na prekidu rusko-kurdskih kontakata i otkrivanju agenata-gulenista u Rusiji. Ako uspe u tome, Erdogan će značajno ojačati svoju poziciju na spoljnopolitičkoj sceni i u unutrašnjoj areni.

Putin i Erdogan (Foto: kremlin.ru)

Na jučerašnjem sastanku sa Erdoganom Putin je izjavio: „Rusija je srećna što se odnosi sa Turskom uspostavljaju brzim tempom“.
Međutim, tokom završne pres-konferencije oba političara su razmenila optužbe diplomatskim frazama i obećali jedan drugom da će raditi na poboljšanju saradnje.
Putin je obećao da će postepeno ukidati sankcije Turskoj koje su ostale iz vremena krize nakon obaranja ruskog aviona Su-24 iznad Sirije 2015. godine, naglasivši da treba sarađivati u sferi bezbednosti. Ruski predsednik je potvrdio nameru da ove godine pokrene izgradnju „Turskog toka“.
Najinteresantniji deo razgovora Erdogana i Putina je bilo pitanje međunarodne bezbednosti, pre svega saradnje u Siriji, gde se oružane snage obe zemlje bore protiv terorističke pretnje. Zajedno sa turskim predsednikom u Moskvu je stigla i delegacija vojnog vrha na čelu sa ministrom odbrane Turske, koja je razgovarala o saradnji u Siriji.
Prema mišljenju politikologa, stručnjaka za odnose sa turskim medijima Aleksandra Kirpičeva, turski predsednik se u Moskvi usredsredio na kurdski faktor.
- Za Erdogana je kurdski faktor crvena marama u okviru regionalne bezbednosti i bezbednosti same Turske. Turski predsednik je stigao u Rusiju da pozove tu zemlju da prekine bilo kakvu saradnju sa Kurdima, posebno sa Radničkom partijom Kurdistana i sirijskom kurdskom partijom ’Demokratski savez‘. Za Erdogana je važno da Rusija ne sarađuje sa Kurdima na teritoriji Sirije gde izvodi operaciju ’Štiti Eufrata‘, koja je u suštini usmerena protiv Kurda. Ovde Ankara planira da postavi zonu razdvajanja između turske granice i kurdskih regiona - smatra ekspert.
Govoreći o saradnji sa Rusijom u sferi bezbednosti, Erdogan je posebno obratio pažnju na organizaciju FETO, povezanu sa islamskim propovednikom Fetulahom Gulenom.
- Što se tiče terorističke organizacije FETO, nažalost, znamo da ona preko neke druge organizacije deluje u pojedinim gradovima u Rusije, na primer, u Moskvi i Sankt Peterburgu. Mi verujemo da će ruske vlasti preduzeti korake kako bi se prekinula ta delatnost - izjavio je turski predsednik.
- Uzimajući u obzir da se u Turskoj sada može uhapsiti svaki opozicionar pod optužbom da je gulenista, moskovska izjava Erdogana o FETO mogla bi da bude signal upućen Kurdima. U Moskvi postoji zvanično predstavništvo sirijskog Kurdistana koje nervira Ankaru - smatra analitičar Iljšat Saetov.
Što se tiče Gulenovih škola, one su još 2007. i 2008. godine zatvorene u Rusiji, zbog straha od širenja osmanske ideologije. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA