Najnovije

"Sarajevo bilo spremno da i Hrvatsku tuži Hagu"

Hrvatski član BiH Predsedništva Dragan Čović izjavio je da se nije opredeljivao oko zahteva za reviziju tužbe protiv Srbije pred MSP u Hagu.

Međunarodni sud pravde (Foto: RIA Novosti)

Kako kaže, nije siguran da bi predstavnici bošnjačke strane pokrenuli tužbu i protiv Hrvatske pred tim sudom.
Prema mišljenju Čovića, oni bi to učinili u slučaju negativne drugostepene presude protiv šestorice nekadašnjih zvaničnika Herceg-Bosne pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju.
Čović je u intervjuu za “Večernji list”, izdanje za BiH, rekao da je Sarajevo "životno zainteresovano za presudu s udruženim zločinačkim poduhvatom", prenosi Hina. 
On tvrdi i da unutar BiH postoje parastrukture u obaveštajnoj i policijskoj zajednici, kao i u politici, a smatra udarom na ustavni poredak činjenicu da su bošnjački predstavnici prošle godine sakrili od dvojice članova Predsedništva BiH pismo Međunarodnog suda pravde u kojem je navedeno da se Sakib Softić ne može smatrati legitimnim predstavnikom BiH pred tim sudom. 
Hina podseća da je Softić podneo zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije po kojoj nije utvrđena odgovornost Srbije za ratne zločine u BiH. 
Čović u istom intervjuu potvrdio je da je iz medija saznao za pismo Međunarodnog suda pravde iz maja prošle godine, u kojem se osporava mandat Sakiba Softića da zastupa Bosnu i Hercegovinu kao agent pred ovim sudom. 
- Zapravo, razotkrilo se postojanje parasistema. Imali ste pisani odgovor od jedne takve institucije kakav je Međunarodni sud pravde u Hagu prema državi BiH i jedan deo administracije, u ovom konkretnom slučaju administracije iz Sarajeva, je potpuno u stanju od javnosti skloniti taj podatak - izjavio je Čović. 
On je upozorio da, ako neko može takav službeni dokument iz jedne međunarodne pravne institucije da izdvoji od oka javnosti i čuva samo za sebe, onda je to, kako kaže, najdublje zadiranje u ustavni poredak jedne države. 
"Sada čekam priliku da se strasti smire i da raspravimo o toj temi. Da je kojim slučajem to napravio Hrvat, bilo bi sve deklarisano kao državni udar, udar na Ustav BiH..., našlo bi se toliko sočnih sadržajnih poruka i bilo bi nezamislivo da ta osoba uopšte bude ikada više politički aktivna", kaže Čović. 
Posle svega toga, ipak smo čuli rasprave i izjave kako se radilo o strateškoj odluci koja opravdava čak i ovakav čin, kazao je Čović, prenela je Fena. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA