Najnovije

"Za Erdogana su Hrvati mali fašisti koji žele rat sa Srbima"

Hrvatsku javnost uznemirio je prilog turske državne televizijske stanice "TRT World" u kojem se otvoreno postavilo pitanje da je li Hrvatska na putu novog rata protiv Srbije. Prilog dovodi u vezu pojačano opremanje hrvatskih oružanih snaga s lošom klimom u odnosima prema Srbiji i srpskoj manjini, prenose hrvatski mediji u tekstu pod naslovom: "Za Erdogana su Hrvati mali fašisti koji žele rat sa Srbima".

Erdogan (Foto: Sinhua)

Hrvatski mediji su na različit način protumačili prilog turske državne televizije. Naime, iako se u prilogu radi o navodnoj trci u naoružanju između Hrvatske i Srbije, gde se preko dve balkanske države nadmeću NATO i Rusija, iskorišćena je izjava turske voditeljke o "porastu netpreljivosti prema srpskoj manjini u Hrvatskoj" da se tekst predstavi kao napad Turske na Hrvatsku kao članicu EU.
S druge strane, "Index" je prilog TRT-a preneo u kontekstu "Erdoganovog propagandnog rata čije je metode naučio od Putina", te je svoju temu fokusirao na to da li je Hrvatska naredna meta takve medijske ofanzive.
U prilogu TRT-a intervjuisani su poslanik hrvatskog Sabora Ivan Pernar i vojni analitičar Igor Tabak. Pernar je izjavio kako NATO savez tera Hrvatsku na naoružavanje zbog profita dok Tabak podseća kako Hrvatska sebi ne sme da dopusti da se ikad više nađe nenaoružana u situaciji kao što je bila 1991, prenosi "24sata.hr". U prilogu je intervjuisan i Dražen Keleminac, vođa marginalne političke stranke A-HSP, koja je nedavno u centru Zagreba pokušala da postroji stotinjak crnokošuljaša. On je istakao da je srpska manjina najveći problem koji postoji u Hrvatskoj. Neobičan i neočekivan prilog završava zaključkom novinarke koja kaže da je "Zagreb naizgled moderan i privilegovan grad u Evropskoj uniji, ali ispod površine buja mržnja prema srpskoj manjini". Ipak, u prilogu se prikazuju i slike Vukovara i spominje "borba za hrvatsku nezavisnost 1991. godine". - U kotlu regije koja ključa mnogi se pitaju hoće li napetosti još jednom dovesti do rata - zaključuje novinarka turske televizije. Hrvatski mediji postavljaju pitanje: Zašto je Turska koja podržava prijateljsku Hrvatsku od prvih dana nezavisnosti napravila i objavila takav prilog?

Medijski ratovi mnogo su jeftiniji od onih pravih

- Šokantna istina je da je TRT-ov televizijski prilog samo deo šireg propagandnog rata koji turski državni mediji trenutno vode protiv Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država - piše "24 sata.hr", i dodaje da su odnosi Turske i Zapada teško narušeni, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ima novog saveznika i prijatelja - Vladimira Putina. Rusija danas ima niz medija na engleskom i drugim svetskim jezicima putem kojih emituje svoje političke stavove. - Erodgan je zato pošao Putinovim stopama: Zašto riskirati rat i trošiti stotine milijardi na vojsku, kad iste ciljeve možeš postići za manji novac upotrebom medija? U tom svetlu treba gledati i prilog TRT Worlda o Hrvatskoj - piše hrvatski portal. Iako su već bili narušeni, dramatično urušavanje zapadno-turskih odnosa nastupilo je nakon pokušaja državnog udara u Turskoj u julu prošle godine. Erdogan je apsolutno uveren da su u pokušaju državnog udara učestvovale zapadne države i to im je jako zamerio. Krivi ih i za podršku Fetulahu Gulenu, propovedniku i biznismenu s američkom adresom, čije pristalice sumnjiči za organizaciju udara. Od te noći su se odnosi Zapada i Turske dramatično pogoršali.

Putin i Erdogan: od rivala do saveznika

Turska je u istoriji na svom području vekovima bila glavni regionalni oponent Rusije s kojom je ratovala direktno i posredno više puta. U Krimskom ratu, u Prvom svetskom ratu, u hladnom ratu kao ključna članica NATO saveza.. U NATO savezu Turska je druga po veličini vojske. Donedavno se činilo da je Turska još na putu prema Evropskoj uniji, iako je on bio dugotrajan i spor. U savezništvo sa Zapadom nije bilo nikakve sumnje. Ipak, otkako je Erdogan došao na vlast 2002. EU je imala sve više prigovora na njegov stil vladavine. Upozoravala je na rastuću islamizaciju društva te na ugrožavanje ljudskih prava, ističe hrvatski portal. Kad je krajem 2015. turska PVO nad Sirijom srušila ruski borbeni avion, strahovalo se od izbijanja rata Rusije i Turske. Međutim, nakon propalog državnog udara u Turskoj situacija se preokrenula. Rusija je novi turski saveznik u Siriji. Sad ruske i turske snage u Siriji zajedno deluju protiv Islamske države. Turska se još nije formalno izjasnila u prilog Asadovog režima, ali više ne učestvuje u podršci njegovim neprijateljima. Najvažnije unutrašnje političko pitanje za Erdogana u ovom trenutku je ustavni referendum koji je raspisan za 16. april. Ako referendum prođe, Erdogan će veoma jako učvrstiti vlast. Tim referendumom bi između ostalog trebalo da bude ukinut položaj premijera, a parlamentarni sistem biti zabranjen predsedničkim.

EU nazvao okrutnom i fašističkom

Pobornici referenduma iz vlasti krenuli su s mobilizacijom velikog broja turskih iseljenika koji žive u zapadnoj Evropi. Radi se o brojki od 5 miliona ljudi. Međutim, zemlje poput Nemačke i Holandije zabranile su organizaciju skupova za podršku referendumu. Holandija je čak izbacila jednog turskog zvaničnika iz države. Erdogana je takav potez uvredio pa je nakon toga usledila bujica oštrih reči upućenih EU, koju je nazvao "okrutnom i fašističkom", a Nemačku uporedio s Hitlerovom nacističkom Nemačkom. Izvor: 24sata.hr/ Index/ Večernji list 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA