Najnovije

AMERIKA UPOZORAVA KINU: Uradite to i napadamo vas!

Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovio je da su Sjedinjene Države posvećene odbrani filipinskih snaga u Južnom kineskom moru, na osnovu 70 godina starog vojnog sporazuma.

Američki brodovi. (Foto: navy.mil)

Blinken je to rekao na petu godišnjicu presude međunarodnog arbitražnog tribunala koji je odbacio teritorijalne zahteve Kine i stao na stranu Tajvana.

Tenzije u Južnom kineskom moru usijale su se ove godine. Manila optužuje Peking da pokušava da zastraši njihovu obalsku stražu, kao i da šalju "pomorsku miliciju" na ribarske čamce.

Blinken je naveo da će se SAD pozvati na zajednički vojni sporazum Amerike i Filipina u slučaju da kineska vojska sprovede neke akcije protiv Filipinaca u regionu.

"Potvrđujem da će oružani napad na filipinsku vojsku, javna plovila ili avione u Južnom kineskom moru značiti da će SAD ispuniti svoje vojne obaveze na osnovu sporazuma o odbrani iz 1951. godine", rekao je Blinken i pozvao Peking da poštuje međunarodno pravo i prekine sa "provokativnim ponašanjem" u Južnom kineskom moru.

Sud u Hagu je 2016. odbacio tvrdnje Kine da polažu pravo na Južno kinesko more i naveo da Kina krši suverenitet Filipina izgradnjom ostrva u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Manile, podeća CNN.

Peking je odbacio presudu tribunala i nastavio da gradi i povećava vojno prisustvo na svojim položajima u moru. Takođe tvrde i da SAD i druge zemlje povećavaju tenzije u regionu slanjem vojnih brodova koji krše njihov (kineski) suverenitet.

Vašington, sa druge strane, navodi da prisustvo njihovih brodova u Južnom kineskom moru podržava slobodu plovidbe, na osnovu međunarodnog pomorskog zakona.

Kao odgovor na Blinkenova upozorenja, Peking je danas saopštio da je kineska vojska otpratila američki ratni brod, koji je danas nelegalno ušao u kineske vode u blizini ostrva Parasel (Siša) u Južnom kineskom moru, preneo je Rotjers.

"Apelujemo na SAD da odmah prekinu sa provokativnim akcijama", saopštila je južna komanda Narodne oslobodilačke armije Kine.

Spoljne sile htele da naprave od Belorusije „drugu Ukrajinu“, pa onda da krenu na Rusiju! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA