Najnovije

HRVATSKA MINISTARKA OTKRILA: Evo zašto spasavamo "Agrokor"!

Ministarka privrede Hrvatske Martina Dalić po prvi put je pojasnila ključan argument vlade zbog kojeg je krenula u sprovođenje “Leks Agrokora”.

Ivica Todorić (Foto: Jutjub)

Do sad je bilo poznato da bi Agrokor izazvao potres u hrvatskoj privredi zbog lanca neplaćanja. Međutim, nije bilo poznato koliko bi kompanija to direktno pogodilo.
- Da nismo preduzeli sve što jesmo suočili bi se sa 73 stečaja na nekoliko hrvatskih sudova, a zatim i sa svim posledicama na razne segmente ekonomije i posledicama koje je teško predvideti - kaže Dalić. 
Prema zvaničnim podacima u sastavu Agrokora je 51 kompanija u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH, Crnoj Gori i drugim zemljama. 
Kojih bi još dvadesetak kompanija doživelo stečaj nije precizirala, kao ni da li bi to bio slučaj sa baš svim kompanijama iz koncerna. O svim poslovnim potezima uputila je na novog upravnika Antu Ramljaka i naglasila da državu interesuje stabilizacija stanja, podmirivanje obveza dobavljačima i dogovor oko nagodbe. 
Dodala je da iako zagovara neuplitanje države u funkcionisanje tržišta, u slučaju Agrokora hrvatska bi privreda bila suočena s opasnošću da se kriza u jednoj kompaniji prelije na celu ekonomiju i stvori velike probleme. 
- Stvari nisu crno-bele. Neoliberalne ili intervencionističke. Postojeća pravila igre nisu bila dovoljno efikasna da se mogu nositi s problemima takvih razmera. Zalagati se za instrumente tržišne ekonomije ne znači da vlada mora da odustane od instrumenata ekonomske politike pa tako i korišćenja administrativno-regulatornog okvira - kaže Dalić. 
Navodi da se treba paziti, jer problem može biti kako se ti instrumenti koriste. 
- Ali postoje mnogobrojni dokazi da se u ovom slučaju koriste na način koji je u skladu s tržišnom ekonomijom i to tako da brani interes države. Lično me ovo nije pokolebalo. I dalje zagovaram tržišnu ekonomiju - kaže Dalić. 
Naglašava da će se rešavanjem problema u Agrokoru rešiti i najveći problem nelikvidnosti u Hrvatskoj i dodaje da će to dati priliku malim i srednjim biznisima da rastu. Na pitanje znači li to da će sada država strože kontrolisati kršenje rokova plaćanja poručila je da bi to trebalo pitati Ministarstvo finansija. Pogledajte OVDE šta je Edi Rama poručio Crnogorcima. Izvor: Poslovni dnevnik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA