Najnovije

HAPSIĆE VAS NA GRANICI ZA NEPLAĆENI PREKRŠAJ! A ako platite prostitutku, odraće vas sudija ovoliko, ili - u zatvor!

Većina ljudi koji ne plate kaznu za neki prekršaj radije će je odrobijati nego da je odrade kroz društvenokoristan rad! I nema više izbegavanje kazni. Prema Zakonu o prekršajima, ako izbegavate sud, za vama može biti izdata opšta naredba za dovođenje, pa rizikujete da vas na granici privedu i o vašem trošku odvedu u sud, gde se često odmah izriče kazna, upozorava Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, u intervjuu za Informer.

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu (foto: Jutjub printskrin)

On kaže da se kazna društvenokorisnog rada primenjuje od 2009. godine, a da je najviše izbegavanja društvenokorisnog rada bilo posle poplava, juna 2014. godine, kada su sve neplaćene kazne preinačili u rad. - U oktobru te godine između 600 i 700 tih kazni postalo je pravosnažno, međutim, samo jedna osoba je to odradila. Oko 40 njih je naposletku platilo kazne, a velika većina se odlučila da robija, gde su zamenili 1.000 dinara kazne za jedan dan iza rešetaka - navodi Marinović za Informer.
On pretpostavlja da je ljude sramota da ih rođaci i prijatelji vide kako čiste ulice, skupljaju lišće ili da pomažu u domovima za stare. - Pre neku godinu u Novom Sadu više od 200 okrivljenih, koji su mogli da odrade neplaćene kazne, odabralo je zatvor. Rad u javnom interesu najčešće se izriče kod dela iz oblasti saobraćaja, krađe struje... Međutim, bilo je slučajeva i da su se oni koji su se odlučili za zatvor predomislili posle dan-dva u ćeliji, pa su platili kaznu da odmah izađu. Na to imaju pravo - ističe sudijau izjavi za ovaj list.
Marinović upozorava da se prema novom Zakonu o javnom redu i miru, kažnjavaju ne samo prostitutke već i njihovi klijenti.
- Predviđeno je da se prostitutkama, ali i njihovim mušterijama izriču kazne od 50.000 do 150.000 dinara ili od 30 do 60 dana zatvora. Ranije su samo prostitutke odgovarale pred zakonom, a sada globu plaćaju i korisnici njihovih usluga. Međutim, teško je utvrditi da li je neko prostitutki platio za seks, moraju biti uhvaćeni na delu - navodi on.
Na pitanje novinara Informera kako prostitutke pokušavaju da izbegnu plaćanje kazni, kaže da one VIP, koje su poznate javnosti, odmah plate kaznu, a one što rade na ulici "obično nemaju ni prebijene pare", pa najčešće idu u zatvor. - Dešavalo se često da uz sebe imaju falsifikovanu potvrdu da su trudne. Trudnice ne možete da šaljete u zatvor - naglasio je sudija. On se požalio što je rok zastarenja prekršaja godinu dana, a pravosnažne presude dve godine, pa kaže da se mnogi zalažu da se uvede rok zastarelosti od četiri godine, kao u Hrvatskoj. On se u intervjuu Informeru takođe izjadao da je naplata kazni pala sa 96 na 43 miliona dinara nakon što je Ustavni sud poništio zakon po kojem građani koji nisu izmirili prekršajne kazne ne mogu da dobiju vozačku i probnu vozačku dozvolu, potvrdu o registraciji, odjavu vozila. A kako to da u Srbiji nema više korupcije, možete pročitati OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA