Najnovije

Ovo je čovek koji je zapalio Makedoniju

Kriza u Makedoniji dostigla je svoj vrhunac juče popodne. Za demonstrante koji već nekoliko nedelja demonstriraju protiv pokušaja Zorana Zaeva da sa albanskim partijama formira vladu, imenovanje Talata DŽaferija bila je kap koja je prelila čašu. Sa ulice su upali u Sobranje, a svet su obišle slike krvavih lica i pesničenja. Ko je Talat DŽafari, čovek zbog kog je Makedonija na nogama?

Talat DŽaferi (Foto: Jutjub)

Dažferi, počeo je karijeru kao vojnik. Vojne škole završivao je u Beogradu, a potom u Sarajevu, nakon čega je služio u vojsci JNA od 1985. do 1991. godine. Nakon što je 1991. godine Skoplje proglasilo nezavisnost, DŽaferi je postao visoki oficir novoosnovane makedonske vojske.
Bio je raspoređen u Tetovu, gde su se 2001. godine vodile brojne bitke tokom kratkog, ali nasilnog oružanog sukoba. Početko m sukoba, dezertirao je iz makedonske vojske i pridružio se albanskim pobunjenicima koji su se borili protiv makedonskih snaga bezbednosti. Bio je komandanat 116. brigade ONA (Oslobodilačka nacionalna armija), inače pristalice OVK i dobio kodno ime "komandant Forino", prema svom rodnom selu koje se nalazi blizu grada Gostivara.
Sukob je okončan potpisivanjem Ohridskog sporazuma koji garantuje veća prava Albancima. DŽaferi se, nakon što je istim sporazumem pomilovan, okrenuo politici i priključio stranici DUI (Demokratska unija za integraciju)
Sedam godina kasnije postao je poslanik, a 12 godina nakon što je pucao na makedonske vojnike, ušao je u Sobranje kako ministar odbrane u vladi Nikole Gruevskog. NJegovo imenovanje, očekivano, izazvalo je velika negodovanja, prvenstveno vojnih veterana, dok je sa druge strane slavljeno kao pobeda, posebno jer su veterani ONA-e koji čine veliki deo strane DIU retko imanovani na bilo kakve funkcije.
DŽaferi koji je tečno govori albanski, makedonski, srpski, hrvatski i engleski jezik, ostao je upamćen po tome što je blokirao donošenje novog vojnog zakona, koji je odobravao pogodnosti za makedonske vojne veterane, ali je izostavio borce ekstremističke ONA. Predloženi zakon i dalje je blokiran u Skupštini. Pogledajte OVDE kako Karl Bilt raspaljuje sukob na Balkanu. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je Talat DŽaferi juče govorio u Sobranju:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA