Najnovije

NAJNOVIJE DOSTIGNUĆE RUSKE VOJNE NAUKE: "Penicilin" munjevito čisti front od neprijateljske artiljerije! (VIDEO)

U toku su završna ispitivanja kompleksa specijalizovanog za munjevito kontrabatiranje po artiljerijsko-raketnim sistemima neprijatelja. U njegovoj razradi primenjena su najnovija tehnička dostignuća ruske vojne nauke.

Kompleks "Penicilin" sa vertikalnim teleskopskim nosačem i elektrooptičkim modulom sa 12 kamera (Foto: Jutjub)

Služba za odnose sa javnošću holdinga „Roselektronika“, saopštila je da je završeno sa ispitivanjem novog automatizovanog kompleksa artiljerijskog izviđanja „Penicilin“, koji je razvijen u peterburškom zavodu NII „Vektor“.
Kompleks je namenjen za otkrivanje vatrenih pozicija neprijatelja, koji koristi cevnu, ali i reaktivnu artiljeriju. Pored ovoga, kompleks može da otkrije i pozicije raketnih sistema protiv-vazduhoplovne odbrane kao i položaje odakle se lansiraju taktičke rakete zemlja-zemlja. Operativni domet koji pokriva „Penicilin“ iznosi do 25km u dubinu neprijateljskog fronta.
Kompleks „Penicilin“ predstavlja specijalni vid borbene tehnike koja se isključivo koristi za otkrivanje vatrenih artiljerijskih tačaka neprijatelja, tj. idealan je za tzv „kontrabatiranje“. Za otkrivanje neprijateljskih pozicija, ovakav vid tehnike uglavnom koristi zvučne, vizuelne informacije, kao i radarske sisteme. Čini se, da su konkretno kod kompleksa „Penicilin“ inženjeri NII „Vektor“ otišli korak dalje. Naime, načelnik Mihajlovske artiljerijske akademije, general-pukovnik Sergej Bakanjev, istakao je da je ovaj kompleks u odnosu na prethodne sisteme efikasniji za čak 2-2.5 h puta.
On je sposoban da u zoni svog operativnog dometa, bez obzira na intenzitet dejstava, registruje i obradi čak 90% neprijateljskih vatrenih pozicija koje se nalaze u rastresitom tačkastom rasporedu, po širini i dubini fronta.
„Penicilin“ se sastoji iz zvučnog 1B75 i zvukometrijskog kompleksa 1B76. U borbenom kompletu se nalazi nekoliko ultra-osetljivih prijemnika zvuka, raspoređenih po površini zemlje, kao i elektro-optički modul koji radi u vidnom i infracrvenom spektru. Ovaj modul se nalazi na vertikalnom teleskopskom nosaču i sastoji se od 12 kamera (6/tv, 6/ic). Integrisana oprema mu omogućava efikasan rad , dan/noć, bez obzira na meteo uslove. Uz pomoć automatizovanog sistema čije jezgro čini kompjuterski procesor velike brzine, kompletan postupak koji se sastoji od prijema spoljne informacije, njene matematičke obrade i definitivnog rezultata koji se prikazuje na displeju operatera, ne traje duže od par sekundi. Cela ova oprema se nalazi na šasiji kamiona KamAZ-6350.
Kompleksna mreža algoritama koja se koristi za izračunavanje celog ovog procesa je slična koncepciji koju koriste računari na istraživačkim stanicama u potrazi za podzemnim nalazištima nafte i gasa.
Razvoj ovog kompleksa započeo je još 2006. godine. Kompletan završetak opitnog modela i početak etape njegovog testiranja bio je planiran za 2013. godinu. Međutim, usled čitavog niza razloga, dinamika rada na ovom projektu je kasnila, tako da je u konačnom zbiru rok probijen za gotovo 18 meseci.
Brojna preliminarna ispitivanja su pokazala visoku osetljivost opreme koja je integralni deo ovog kompleksa. Ova ispitivanja, koja su se održala na poligonu Donguz u Orenburškoj oblasti, zabeležila je i kamera ruske televizije „Zvezda“. Tom prilikom je utvrđeno, da je oprema koja je na njega integrisana toliko osetljiva, da može uspešno da detektuje zvuk koji je ekvivalentan decibelaži koja se stvara prilikom zatvaranja kućnih vrata. Istovremeno je visoko ocenjena i brzina procesa obrade signala, i njegova tačna lokalizacija koja se grafički prikazuje na elektronskim vojnim kartama, i kao gotova informacija predaje operateru. Ceo proces ne traje duže od 5 sekundi! Dakle više nego dovoljno, da se munjevito izvrši „kontrabatiranje“ i uništi neprijateljska pozicija, bez obzira na stepen njene mobilnosti. U tu svrhu „Penicilin“ može da bude komunikaciono uvezan sa artiljerijskim jedinicama ranga baterije ili diviziona u radijusu i do 40km.
Još jedna prednost kompleksa „Penicilin“ u odnosu na tehniku slične namene je da on funkcioniše u tzv. pasivnom režimu rada tj. da prilikom upotrebe ne emituje nikakve radio-talase koji su karakteristični za radare. Ovo mu omogućava visok stepen zaštite od otkrivanja uređajima za osmatranje, pre svega kada su u pitanju neprijateljski radari. Ukratko, protiv-radarske rakete koje masovno koriste zemlje NATO, konkretno avijacija SAD, nemaju nikakvu funkciju u borbi protiv ovog kompleksa. Ogromni depoi raketa ovog tipa, u slučaju eventualne borbe protiv ruskog „Penicilina“ nemaju nikakvu vrednost. Pročitajte OVDE o kakvom to "duhu" sajber-virusa koji je procureo iz SAD priča Vladimir Putin. Izvor: Ruska reč

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dokumentarac TV Zvezde o Siriji
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA