Najnovije

ANKETA: Većina kineskih preduzeća u Evropi zabrinuta zbog uticaja koronavirusa na ekonomiju

Prema sažetku izveštaja objavljenom u utorak, većina ispitanika je rekla da očekuju da se negativni efekti pandemije nastave barem u drugom kvartalu ove godine.

Pacijent za koga se sumnja da ima koronu u privremenom medicinskom centru koji prima pacijente sa simptomima COVID-19 u Lagni-sur-Marne, Sena-et-Marne, istočno od Pariza, Francuska, 26. marta 2020. godine. Foto: Aurelien Morissard/Xinhua

Više od 60 odsto kineskih kompanija koje su aktivne u Evropskoj uniji (EU) zabrinute su zbog negativnog ekonomskog uticaja koronavirusa, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak od strane Kineske privredne komore pri EU (CCCEU) sa sedištem u Briselu.

Istraživanje je sprovedeno početkom marta među članovima CCCEU-a. Upitano je sto kineskih kompanija, od čega je njih 61 odsto odgovorilo.

Prema sažetku izveštaja objavljenom u utorak, većina ispitanika je rekla da očekuju da se negativni efekti pandemije nastave barem u drugom kvartalu ove godine. Osamnaest procenata kompanija ostalo je optimistično, a jednak procenat rekao je da nije siguran šta da očekuje.

Građanin pokazuje sveću postavljenu na prozoru u Parizu, Francuska, 25. marta 2020. godine. Foto: Aurelien Morissard/Xinhua

"Sve veće poteškoće, neočekivani poremećaji i rastuće neizvesnosti menjaju već izazovan poslovni pejzaž između Kine i EU. Kako nam otkrivaju rezultati istraživanja, evropsko tržište nije lako. Ove kompanije su s oprezom optimistične u pogledu svojih budućih poslovnih aktivnosti u Evropi ", rekao je predsedavajući CCCEU Žou Lihong.

CCCEU je tako smislio pet preporuka za mere, kao što su pružanje praktične podrške pogođenim kompanijama i osiguravanje da preduzeća koja finansiraju Kine mogu da imaju iste mere podrške kao i druga evropska preduzeća.

Rezultati ankete objavljeni su uoči prve godišnjice CCCEU-a. Komora je otvorena 8. aprila 2019. godine u Briselu.

Godinu dana kasnije, Komora je proširila svoje članstvo i Sekretarijat i ostaje posvećena olakšavanju stalnog dijaloga i razmene informacija između EU i kineskih zainteresovanih strana.

Pročitajte OVDE koliko je građana do sada testirano na koronu.

Izvor: Sinhua

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA