Najnovije

BUGARI BESNI NA PUTINA, A SRBI ĆUTE: Sporna izjava ruskog predsednika prilikom susreda sa Đorđem Ivanovim

O istorijskim dešavanjima na Balkanskom poluostrvu svaki balkanski narod ima svoju verziju. Poneki i više varijanti. Ipak, potpuno jasnu izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, Bugari, koji ne odustaju od snova o aneksiji Makedonije iskoristili su za novu salvu šovinističkih i antiruskih povika.

Ivanov kod Putina (Foto: kremlin.ru)

Reči Vladimira Putina da je slovenska pismenost u Rusiju došla "sa makedonske zemlje", izgovorene prilikom susreta u Kremlju sa Đorđem Ivanovom, izazvale su nezadovoljstvo - u Bugarskoj. Predsednik bugarske vlade predočio je ambasadoru RF u Sofiji, Anatoliju Makarovu, da "takve izjave upravo na 24. maj, koji je zvanični praznik Bugarske, provociraju oštru reakciju među bugarskim građanima". Sofijski mediji su objavili da je Borisov našao za potrebno da Makarovu čak pokaže "maketu stare Pliske", da bi ga podsetio odakle su "osnove hrišćanstva krenule po slovenskim zemljama". "Borisov je (ruskom ambasadoru) govorio i o investicijama bugarske države u restauraciju Velike bazilike unutar čijih zidova su Kliment i Angelarije pisali prve knjige na ćirilici", dodaju bugarski mediji.
"Premijer je istakao da je ćirilica nastala po volji i uz učešće bugarske države za vreme vreme vladavine njenog cara Borisa Prvog Mihaila. Po rečima Borisova, to je neosporivi doprinos Bugarske evropskoj i svetskoj kulturi. On je ukazao da na azbuci stvorenoj na bugarskoj zemlji i danas pišu desetine naroda u svetu, uključujući i one koji žive na teritoriji Rusije", objavila je pres-služba bugarske vlade. Mnogo reskija bila je reakcija Krasimira Karačkanova, vice-premijera i ministra odbrane. On je ocenio da "ruska politika nikada nije bila pravična prema Bugarskoj i bugarskoj istoriji". Karačkanov je našao za moguće čak i da ćirilicu proglasi za "bugarsku azbuku". "I Rusi imaju pismenost zahvaljujući bugarskoj azbuci. Ceo kulturni projekat slovenske azbuke je delo bugarske države. Mislim da će se predsednik Rusije za naredni 24. maj bolje pripremiti", kaže bugrski potpredsednik vlade i čak tvrdi da je i "sam projekat Makedonije - projekat Kominterne čije je sedište bilo u Moskvi". "Rusija mora prestati da od istorije pravi politiku. Na ruskoj imperijalnoj politici leži ogromna krivica za formiranje ekstremnog makedonizma. Rusija takve pojave ponovo podstiče. Izjave da je Sveti Kliment makedonski svetitelj mogu se prihvatiti samo ukoliko makedonski i bugarski znače jedno te isto. Nauka to odavno zna". Karačkanov, lider partije VMRO-Bugarski nacionalni pokret, dodao je: "Bugarska je uvek pomagala Makedoniji i to će nastaviti. Ali, upozoravamo sve, pa i prijateljsku Rusiju, da nećemo trpeti izrugivanje sa našom istorijom". Oglasio se i lider partije Ataka Volen Siderov. "U Rusiji je uočljiv progres: Ranije se tamo učilo da je Lenjin stvorio azbuku, a danas - da je ona došla sa makedonske zemlje", poručio je sarkastično Siderov. Na celu zavrzlamu osvrnula se i portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova. "Niko u Rusiji ne pokušava da poriče doprinos Prvog Bugarskog carstva u stvaranju slovenske pismenosti. To bi protivrečilo istorijskim činjenicama. U ovom slučaju je bilo reči o 'makedonskoj zemlji', kao o geografskom pojmu. Još u vreme Rimske imperije je region u kojem su se rodili i radili svetitelji Ćirilo i Metodije nazivan Makedonijom. U vezi sa ovim sve treba da bude do krajnosti jasno", objasnila je Zaharova.
Ona je reakcije iz bugarske nazvala "veštački naduvavanim skandalom" koji može uneti napetost u rusko-bugarske odnose i dodala da Rusima niko ne treba da objašnjava šta Ćirilo i Metodije znače za Bugarsku. I poklonici nekoliko potpuno različitih pravaca srpske istorijografije, takođe bi imali šta da kažu po ovom pitanju, ali, kao i uvek kada je u pitanju Makedonija, iz naše zemlje stiže samo gromoglasni muk. Izvor: fakti.org, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kratak prilog Radio Svetigore o svetim ocima Ćirilu i Metodiju:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA