Najnovije

Tramp napravio haos u Evropi, Putin se raduje!

Performans Donalda Trampa na šokantnom samitu NATO je veliki udarac za Alijansu i šansa za pobedu Vladimira Putina.

Donald Tramp pravio skandale u Evropi (Foto: Tviter)

- Dali se gleda njegovo odgurivanje premijera Crne Gore ili "rat rukovanjima" sa novim francuskim liderom, Tramp je stvorio haos na mestu koje je trebalo da bude prezentacija diplomatije. Tramp nije eksplicitno podržao NATO kao garant zajedničke bezbednosti, umesto toga, tražio je novac od saveznika - navodi se.
AFP piše da je sve to što se dogodilo u Briselu poptuni kontrast od onoga što je viđeno na Bliskom istoku, uključujući i posetu Saudijskoj Arabiji gde su potpisani veliki sporazumi, bez ijedne reči o problemima sa ljudskim pravima u toj državi. 
Prema rečima Iana Lesera iz nemačkog Maršalovog fonda, Trampovo ne izjašnjavanje po pitanju podrške Članu 5, koji znači obavezu uzajamnog branjenja, značajno je razočaralo lidere NATO. 
- To je veliki udarac za Alijansu. Posle nazivanja NATO "prevaziđenim", Tramp je morao da kaže ono što je svaki njegov prethodnik još od Harina Trumana – "SAD su posvećene Članu 5. - napisao je bivši ambasador SAD u NATO Ivo Dalder. 
Tramp je navodno rekao evropskim liderima da su Nemci veoma, veoma loši zbog svoje prodaje automobila, britanska premijerka Tereza Mej je nametnula temu curenja obaveštajnih podataka kroz američke medije, a većini ostalih sagovornika Tramp je tražio ogromnu količinu novca, za plaćanje NATO. 
- Trapova retorika šalje poruku Rusiji i ostatku sveta da je američki garant sigurnosti Evrope nestabilan - rekao je ekspert za spoljnu politiku Jan Tehau. 
Na drugoj strani, stručnjak iz Bruklinskog instituta Tomas Rajt ističe da će Putin biti oduševljen Trampovim odbijanjem da podrži Član 5. 
- Pitanje dana je, šta se dešava na planeti Zemlji? Da li je Tramp stavio svoj lični veto? Ili njegovi savetnici? Ili to nije istina? - upitao je Rajt. 
Sveukupno, dok je isticao da je u Rijadu proveo "sjajno vreme", potpisavši multimilionski dogovor o prodaji oružja, u Evropi je ušao u sukob sa starim američkim saveznicima 
Kako bilo, Evropa "nije ništa pametnija" posle Trampovog prvog dolaska na njenu teritoriju u funkciji predsednika SAD. Naprotiv, zbunjenost je na najvišem mogućem nivou. Pogledajte OVDE kako kurdski borci pevaju o Srbima. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako se Tramp rukovao sa Makronom:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA