Najnovije

Bregović: Rusiju je lako voleti

Velikim koncertom Gorana Bregovića večeras se završila trodnevna manifestacija „Dani Beograda“ u Moskvi. Koncert je održan u najvećem i najlepšem moskovskom parku Gorki, na obali reke Moskve.

Bregović (Foto: Jutjub)

Bregović se tradicionalno u belom odelu, praćen svojim trubačima, pojavio pred moskovskom publikom, zasvirao i zapevao svoje najveće hitove, od „Mesečine“ do „Kalašnjikova“.
Pred početak koncerta, on je rekao novinarima da mu je drago što ponovo nastupa u Moskvi pred ruskom publikom.
„’Dani Beograda‘ u Moskvi su kao kad dođete da starijem bratu pokažete kakvi ste, nakon dugo vremena. Mi znamo sve o njima, njihove pisce, kompozitore, njihovu istoriju. Oni o nama o skoro ništa i ovo je dobra prilika da se malo pokažemo. Nadam se da će biti veselo, ja ću svakako uživati“, kazao je Bregović.
Nakon koncerta, Bregović, koji u Rusiji uživa ogromnu popularnost, je rekao da mu je uvek „posebno lepo kada svira u Moskvi“.
„Najviše volim taj osećaj ovde da mi se muzika oseća kao kod kuće. Nekako, nemam osećaj da sam u inostranstvu. Žao mi je što ne govorim ruski. U školama, u staroj Jugoslaviji, uvek je bilo tako da upadneš u razred u kome se uči francuski, engleski, nemački ili ruski. Ja sam upao u francusko odeljenje. Deci je oprošteno kako god da govore, ali mislim da bi odrastao čovek trebalo da govori strani jezik dobro ili nikako, tako da se ja ne usuđujem da govorim ruski.“
Bregović ističe da mu se u Rusiji mnogo toga dopada, jer je „Rusiju lako voleti“.
„Ovde volim gruzijske restorane, a takođe volim i boršč. Svaki dan jedem boršč. Kao što u Italiji svaki dan jedem picu, tako u Rusiji svaki dan jedem boršč. Lepo je u Rusiji. Rusija se lako voli. Primetio sam da svako ko dođe u Rusiju ovu zemlju zavoli ludo.“
Bregović kaže da će Rusiji posetiti ponovo krajem godine, nakon što objavi svoj novi album „Tri pisma iz Sarajeva“.
„Imam sada novi album, koji izlazi u septembru i u Rusiju ću ponovo doći krajem godine da sviram sa simfonijskim orkestrom. To je violinski koncert. Koncert za klasičnu hrišćansku, klecmer i orijentalnu violinu i simfonijski orkestar“, rekao je Bregović.
U toj kompoziciji tri violine sviraju u tri manira u kojima se taj instrument svira u različitim religijama: klasičnom, kako je sviraju hrišćani, klecmer kako je sviraju Jevreji, i orijentalnom kako je sviraju muslimani.
Sarajevo se u nazivu spominje, kako je ranije objasnio, kao balkanski Jerusalim, u kojem su te tri vere istorijski prisutne.
„Dani Beograda“ u Moskvi počeli su u četvrtak, 25. maja, a završili su se večeras velikim koncertom Gorana Bregovića.
Prvi dan je bio posvećen unapređenju ekonomske saradnje dva grada i dve zemlje, i tim povodom je održan veliki poslovni forum, kome je prisustvovalo oko 200 srpskih i ruskih privrednika.
Drugi dan je bio posvećen kulturi, a treći sportu. DŽoni Štulić kaže da na Balkanu žive samo Srbi, a Jevreji se svete Nemcima preko nas!" Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Goran Bregović- "Kalašljikov"
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA