Najnovije

NEMAČKI MEDIJI OPLELI PO TRAMPU: Upropastio je samit G7!

Po završetku samita G7, nemački mediji su složni u oceni da je on - propao, pre svega zbog "blokada" koje je posvuda postavljao predsednik SAD Donald Tramp.

Donald Tramp i Kolinda (Foto: Tviter)

Tako, "Frankfurter algemajne cajtung" u svom komentaru tim povodom, sa nadnaslovom "Kancelarka prkosi Trampu" piše da je kancelarka Angela Merkel razočarana "mršavim rezultatima samita G7 - i pre svega Donaldom Trampom".
- Zato je kao gošća kongresa Hrišćansko-socijalne unije (CSU) u Minhenu donela jasnu poruku da su vremena u kojima smo mogli da se u potpunosti pouzdamo u druge, delom prošla i da Evropljani zaista moraju uzeti svoju sudbinu u svoje ruke - ističe taj dnevnik. 
Istovremeno, berlinski "Tagešspigel" navodi da će na mnogim političkim poljima Evropljani ostati upućeni na SAD, a u zaštiti klime pravi napredak neće biti moguć bez zemalja koje su najveći zagadjivači, poput Kine. "Sad je dosta", ocenjuje na istu temu "Algemajne cajtung" iz Majnca, ističući da su se Evropljani već dovoljno dugo bavili pitanjem kako je novi čovek u Beloj kući uopšte mogao tamo da dospe. 
- Krajnje je vreme da Zapad i pre svega zemlje EU pritisnu dugme 'reset' i nanovo srede svoje međusobne odnose kao i odnos sa SAD. Poslednji dani su to jasno pokazali…. Utoliko NATO i samit G7 mogu da obeleže kraj dosadašnjeg partnerstva - a za Evropu je to istovremeno nov start - zaključuje nemački dnevnik. 
"Štutgarter cajtung" u svom komentaru navodi da su pouke Trampovog prvog putovanja u inostranstvo jasne, uz ocenu da "su njegovo rogobatno nastupanje, nedostatak interesovanja za spoljnopoliticka pitanja kao i njegova lista prioriteta - sumnjivi". 
"Evropljani su ovaj put pustili da bukvalno budu pregaženi. Američki predsednik je, ne osvrćući se na to ko je prijatelj a ko neprijatelj, izgazio dosadašnje odnose, a partnere u razgovorima tretirao kao statiste za svoje nastupe", piše "Flensburger tageblat". To, ocenjuje ovaj list, neće ostati tako jer, kako navodi, "kako EU, tako i NATO i G7 sada znaju s kim imaju posla, kao i da narednih godina od Vašingtona ništa neće moći da se očekuje, pa će se Evropa i države poput Japana, Kanade i Kine zbližiti". 
- Ako Tramp misli da je uspeo u onome što je hteo - vara se. Izgubio je saveznike, dugogodišnje prijatelje i mogućnost da pravi koalicije koje bi koristile i SAD - zaključuje nemački list. 
Sličan osvrt na samit G7 imaju i "Hanoverše algemajne cajtung" i "Manhajmer morgen", pri čemu ovaj prvi ocenjuje da SAD očito odbacuju svoju tradicionalnu vodeću ulogu i svoju globalnu odgovornost i ograničavaju se samo na najnužnije, dok ovaj drugi zaključuje da Trampova strategija prema kojoj je dovoljno da bude dovoljno silovit, nije uspela. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako je Tramp odgurnuo crnogorskog premijera:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA