Najnovije

SPREMA SE VELIKI HAOS U SKOPLJU: Makedonci su taoci Rame!

Poslednjim sledom događaja obe makedonske grupacije VMRO DPMNE Gruevskog i SDSM Zorana Zaeva gurnuti su na put bez povratka.

Edi Rama (Foto: Jutjub)

Ove dve grupacije predstavljaju 75 odsto populacije u Makedoniji i po svaku cenu žele vlast i čine sve da se Makedonci slučajno ne ujedine, kaže  analitičar Saša Borojević.
On naglašava da je Zaev na prevaru postavio Albanca na čelo parlamenta, a Gruevski je zbog toga prosuo krv u parlamentu, a krajnji rezultat svega ovoga je da Makedonci postali taoci Albanaca kao manjine u sopstvenoj državi.
- Koliko su te dve stranke veštim manevrom Edija Rame gurnute u lavirint bez izlaza, govori i to što makedonski mir više ne zavisi ni od jedne od njih. Bilo kako bilo, sudbinu Makedonije u budućnosti neće određivati predstavnici većinskog stanovništva. Rat i mir su u rukama dobro koordinisanih albanskih stranaka. Samim tim, vreme više ne radi za Gruevskog - smatra Borojević.
On predviđa da će u narednom periodu Albanci držati u zatočeništvu čitavu Makedoniju, i to u bezvazdušnom prostoru, u neprekidnom strahu od rata.
- Edi Rama je dao nalog da Albanci ne započinju rat, ali i da ne dozvole povratak u mir. Tirana zna da će politička iščekivanja najviše iscrpljivati Makedonce. Ta pukotina između dva lidera, Zaeva i Gruevskog, biće sve dublja i dublja. Toliko duboka da će doći do ogromne podele unutar makedonskog korpusa i postaće sasvim nepremostiva. Američka administracija je potrošila tri godine da bi se podrška Gruevskom svela na minimum i da bi podrila makedonski korpus. To je sada završeno - ističe Borojević.
On upozorava da je u Tetovu objavljena dekleracija koja stupa na snagu na dan „albanske zastave”.
- Makedonija menja ime u Ilirida, podršku za tako nešto su dobili od predstavnika USA, NATO i EU, a nesvesno u tome učestvuju Zaev i Gruevski i 25 odsto Albanaca, koliko ih ukpuno ima u Makedoniji. Makedonci, koji su većinski narod, postaju marioneta manjine - zaključuje Borojević.

Zaev: Neće biti amnestije

Predsednik opozicionog SDSM-a Zoran Zaev optužio je političkog protivnika, bivšeg premijera i lidera VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog da blokira miran prenos vlasti ne bi li izdejstvovao garancije za amnestiju. „Amnestije neće biti. Posle svega što je činio, Gruevski mora da ide na sud. Sudiće mu nezavisni pravosudni organi i oni će proceniti njegovu krivicu. Ali bežanja pred licem pravde - nema”, rekao je Zaev. On je ponovo optužio Gruevskog i predsednika Đorđa Ivanova da stoje iza incidenata koji su se 27. aprila dogodili u Sobranju, kada je Albanac Talat DŽafer izabran za predsednika.

Albanija uz „tiransku platformu“

Albanija podržava „tiransku platformu“, koju su usvojile tri albanske stranke u Makedoniji, izjavio je albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati.
- Mi smo podržali platformu albanskog političkog faktora u Makedoniji u nastojanju da se primeni neispunjeni Ohridski sporazum, stvori evroatlantski put za Makedoniju i poboljšaju odnosi sa susedima - rekao je Bušati. On je rekao da u Makedoniji nema međuetničke krize i izrazio nadu da „stvari neće ići u tom pravcu”, prenosi MIA. Tri najznačajnije albanske partije u Makedonije ugovorile su 7. januara zajedničku platformu za pregovore o novoj vladi, koja, pored ostalog, predviđa da Albanci budu priznati kao državotvorno stanovništvo, punu jednakost albanskog jezika, a da etničku jednakost odražavaju i državni simboli. Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Napad na Makedonski parlament:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA