Najnovije

Pogledajte kakvu poruku je Srbija uputila ambasadorima zapadnih zemalja zbog "velike Albanije"!

Srbija je uručila ambasadorima članica EU "non pejper" sa četiri zahteva povodom tenzija u regionu i "legitimizacije projekta velike Albanije".

Velika Albanija (Foto: Jutjub)

Dokument je podeljen na sastanku ambasadora sa ministarkom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i šefom Kancelarije za KiM Markom Đurićem.
U dokumentu se, iznose četiri zahteva, a prvi je da da relevantni međunarodni akteri osude agresivnu retoriku koja gura Zapadni Balkan u nove sukobe i podele.
Zatim se zahteva nastavak dijaloga Beograda i Prištine, izbalansirano mirno politčko rešenje za krizu u Makedoniji i uvažavanje međunarodnih normi u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država. 
U dokumentu se, između ostalog, navode i najekstremnije izjave albanskih političkih lidera od početka godine. 
Isti papir, kako saznaju Novosti, Đurić će naredne nedelje uručiti i šefu UNMIK-a na KiM Zahiru Taninu sa zahtevu da ga prosledi generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu. 
Inače na sastanku su bili ambasadori gotovo svih članica EU, uključujući i pet drzava koje nisu priznale Kosovo i Metohiju. 
List navodi da su pozicije EU najviše obrazlagali francuska ambasadorka Kristin Moro, nemački ambasador Aksel Ditman i predstavnik EU Oskar Benedikt, a na argumente Joksimovićeve i Đurića o agresivnom nastupu Albanaca i potrebi za većim angažovanjem Brisela, diplomate EU su odgovarale da sve strane treba da smire strasti i da je cilj mir i stabilnost u regionu, dodaje list. Pogledajte OVDE kako izgledaju tri paklena scenarija za Makedoniju. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kakav auto put je izgradila Albanija:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA