Najnovije

U ovome su Srbi najbolji u Evropi!

Neprofitna međunarodna organizacija "Project Implicit", koja se u saradnji sa čuvenim univerzitetom Harvard bavi ispitivanjem društvenih pojava, sprovela je ogromno istraživanje nivoa rasizma u Evropi, sa čak 288.076 belih Evropljana koji su učestvovali u anketi. Istraživanje je sprovedeno od 2002-2015. godine, a rezultatima se ponajviše mogu pohvaliti Island i Srbija.

Srbija (Foto: Pixabay)

Učesnici u istraživanju radili su takozvani test implicitne asocijacije (IAT), koji meri implicitne rasne stavove, kako se navodi u istraživanju. Usled veoma složenog dizajna samog testa ispitanicima je veoma teško da namerno daju određene odgovore koji bi uticali na konačan rezultat. Mnogi od ispitanika, čak i oni koji za sebe odgovorno tvrde da imaju snažna antirasistička uverenja, na testu su ostvarili rezultat koji imlicira suprotno.
- Test je pokazao da ljudi sporije povezuju reč crno sa rečima poput dobar ili lepo, dok se brže povezuje sa terminima poput loše i zlo - navodi se u izveštaju.
Rezultati su jednostavni: što je neka država bliža nuli, to je stepen rasizma niži. A u toj kategoriji samo je Island sa skorom 0.37 ispred Srbije, koja ima 0.298. Na mapi su države obeležene različitim bojama: plava i siva asociraju na nizak nivo rasizma, dok crvena označava države u kojima je rasna netrpeljivost izraženija od drugih.
Po ovom istraživanju, rasizam je izražen u Italiji, Portugalu, Litvaniji, Bugarskoj, Slovačkoj, Ukrajini i Češkoj.
Ističe se da ovaj test ne omogućava tačno predviđanje ponašanja ljudi, ali da njegovi "ukupni rezultati stvaraju šablon prema kojem se mogu donositi određeni zaključci".
"Implicitni stavovi i nesvese asocijacije", koje IAT istražuje, odražavaju automatske asocijacije našeg uma, kao i njihovo razvijanje tokom godina društvenih interakcija.
- Iako mi, kao individue, možda nemamo rasistička uverenja, ideje koje povezujemo sa pojmom rase mogu biti proizvod kulture koja opisuje ljude različite boje kože na manje ili više pozitivan način - navodi se u izveštaju.
U istraživanju se navodi i da je većina ispitanika deo mlađe, kosmopolitske populacije koja govori engleski jezik i dobro se snalazi na internetu. Pogledajte OVDE plan Edija Rame da zapali jug Srbije. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte sjajan video koji prikazuje sve lepote glavnog grada Srbije:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA