Najnovije

Da se izjasne Incko i Dodik

Ko su i čime se bave Valentin Incko i Milorad Dodik? Šta su njihove prave poslovne i političke vokacije danas, i da li su njihovi lični i politički uticaju tako moćni kao što se to u javnosti predstavlja?
Autor: Đoko Kesić Reći ćete  da su pitanja naivna, suvišna, te da Vas dole potpisani zamajava, da ne tumačim sve ružne reči koje Vam automatski uskaču u vokabular. Odgovor je svakako poznat, prvi je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, a drugi predsednik Republike Srpske i zapravo njen najživlji amblem.
Da li je to baš tako? Savremeni zvezdoznanci će odgovoriti da je pomenuti dvojac svako za sebe dimna zavesa za mnoge kriminalne radnje u BiH i RS ili, da malo ublažimo, po tumačenju pomenutih zvezdoznanaca, oni su loši roditelji  koji “svojoj deci” pišu falš opravdanja za njihove kriminale radnje!
Poznato je da je Valentin Incko samo izvršilac naloga zapadnih prestonica koji iz Bosne u pomenute prestonice mora da donese skalp Milorada Dodika i da dokaže da je Republika Srpska carstvo bezakonja, korupcije i organizovanog kriminala – da je sve to celoj BiH stavilo bukagije na njenom putu u savetliju evropsku budućnost. Gospodin Visoki predstavnik ipak je loše procenio događanja oko zvorničke fabrike “Alumina”, spotakao se o onaj isti Senekin kamen više puta, čeka da “Aluminu” sahrane Klan i njegovi saradnici iz vrha Vlade RS i BiH.
O čemu se radi? Valentin Incko apsolutno kontroliše vertikalu sudsku vlast u BiH, pod njegovom ingerencijom je i SIPA, ali i Visoko sudsko i tužilačko veće (VSTV). Kao što smo već pisali, “Alumina” određuje sudbinu Republike Srpske, ali direktno Incku oblači “Carevo novo odelo”. Znači skida ga golog pred licem celokupne javnosti u BiH, a boga mi i Evrope. Najpre ne moramo  da verujemo Zoranu Stevanoviću, gradonačelnik Zvornika i zakletom borcu protiv Republike Srpske, koji se javno hvali da je Incko ne samo njegov prijatelj, da ga podržava u njegovim rabotama oko “Alumine”, odnosno da on Stevanović, odlučuje o važnim stavovima i odlukama Valentina Incka o budućnosti Banjaluke. Ja ne verujem u to, ali šta reći na činjenicu da Milan Tegeltija, predsednik VSTV nije suspendovao sudiju Osnovnog suda u Zvorniku koja se apsolutno mimo zakona stavila na stranu firme “Pavgord”, u tom slučaju se deklarisala kao advokat Gordana Pavlovića presudivši da “Pavgord” ima pravo da naplati od “Alumine” 155 miliona KM iako “Pavgord” potražuje 122 miliona KM – doduše nepostojećih potraživanja. Pomenuti Tegeltija u ime VSTV 24. aprila suspenduje sudiju Okružnog privrednog suda Alidu Nađ Mađarac, odmah pošto je saopštila da su potraživanja firme “Pavgord” od  “Alumine”(u slučaju UKIO banke koja odavno ne postoji) nezakonita, da su zapravo kriminalni čin…Ta suspenzija gospođe Nađ Mađarac je takoreći ta, direktna poruka javnosti u Zvorniku i Banjaluci, jasan znak da iza nje stoji Visoki predstavnik. Ako dostojanstvenik Valentin ne reaguje u slučaju sudije Jelene Todorović iz Zvornika, onda je tako jasno da baš on stoji iza smene gospođe Nađ Mađarac.
Valentin Incko, ako mu je to već posao, morao je da reaguje u slučaju velike pljačke zvorničke fabrike “Birač” od strane litvanskih tajkuna, koji su iz “Birača” isisali pola milijarde evra? Može to i danas da pokrene, ali neće. Pljačka od pet stotina miliona evra je strašan kriminal, pa gospodine Visoki predstavniče, čime se vi zaista bavite? Analogija kaže da je Incko saučesnik u ovim kriminalnim radnjama, ili bi morao javno da reaguje, da spere bar malo garave ruke od zvorničkog blata.     
Ni Milorad Dodik, Inckov antipod u aktuelnom političkom obaranju ruku, nije u boljem položaju, a sam je kovač svoje Ružne sreće. Zašto Dodik ćuti? Hoće li konačno skinuti parazite s onemoćalog organizma Republike Srpske?
Zoran Stevanović, visoki funkcioner Dodikove političke stranke SNSD i gradonačelnik Zvornika, zajedno sa svojom senkom iz sive zone Gordanom Pavlovićem, javno u Vladi RS, u sudovima u Bijeljini i Zvorniku, priča kako ima saglasnost Dodika “da reše slučaj “Alumine”. NJihovu priču, ali iz sopstvenih interesa i za sopstveni džep, prihvataju i daju joj veći značaj Dodikovi ministri Petar Đokić i Zoran Tegelija. Kao u slučaju Incko i Dodikovi ministri ne priznaju odluke sudova, naročito Okružnih (onaj u Zvorniku za njih je katihizis), ne zarezuju interese Republike Srpske, ne konsultuju ni premijera ni Ministarstvo pravde RS, oni jednostavno nastavljaju pregovore sa Gordanom Pavlovićem i Zoranom Stevanovićem. Celu priču glatko podmazuje navodna saglasnost i volja predsedniak Dodika – “rek’o Mile!
I nastavljaju: “Rek’o Mile”!!! prave savršenu kriminalnu računicu da novcem građana RS preuzmu “Aluminu”:Ministarstvo finansija potražuje od “Alumine” 11 miliona KM, Poreska uprava RS 12,5 miliona KM, Fond PIO 6 miliona KM, baš toliko i Fond zdravstva RS. NJihova ideja je da sa tih 35,5 miliona KM koliko RS potražuje od “Alumine” preda “Pavgordu” na ime njegovih lažnih potraživanja i na taj način bi Gordan Pavlović i Zoran Tegeltija postali većinski vlasnici “Alumine”, a Zoran Stevanović, konačno, njen direktor. I zaista, sve je realnije pitanje da li Dodik stvarno upravlja Srpskom, ili to rade secikese, tajkuni, njegovi saradnici, tegeltije, đokići, stevanovići, na kraju- njegov su proizvod. Sve pomenuto u mnogo čemu podseća na poslednje godine vladavine Slobodana Miloševića, kad su njegovi bahati moćnici odlučivali umesto njega, potpisujući ga ispod svakog svog rukopisa tvrdeći da baš on stoji iza svih sumnjivih poslova u Srbiji, kao što to danas tvrde ovi Dodikovi…
Dakle, mogli bi i Visoki predstavnik i Milorad Dodik da se izjasne. Javno da kažu ako imaju šta da kažu. U protivnom, da se ne ljubimo – rastanak se primakao, rastanak neveseo, kriminalan, rastanak vredan više decenija robije.
Bilo bi lekovito za BiH za Republiku Srpsku, da kažu Popu pop, a Bobu bob. Ukoliko to javno ne učine, građani ih već sutra neće razlikovati od ovih Pavlovića, Stevanovića, Tegeltija.  Ko vlada Srpskom, Dodik ili mafija, čitajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Incko igra kolo
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA