Najnovije

UBIJEN NOVI VOĐA ISLAMSKE DRŽAVE U AVGANISTANU: "Zver je mrtva!"

Vođa terorističke Islamske države u Avganistanu, Abdul Hasib, koji je izabran za vođu nakon što je Hafiz Saed Kan poginuo u američkom napadu bespilotnom letelicom, ubijen je u istočnoj provinciji Nangarhar.

Avganistan (Foto: Sinhua)

Iako je Abdul Hasib ubijen još u aprilu, porparol Pentagona tek je sada potvrdio njegovu pogibiju nakon što su dobili potvrdu od američke i pakistanske obaveštajne službe.
Abdul Hasib ubijen je tokom operacije američkih i avganistanskih snaga kada su ubijena i dva američka vojnika u objektu koji je lociran u blizini kompleksa tunela gde je američka vojska 13. aprila bacila svoju najveću nenuklearnu bombu, ubivši 94 borca ​​ID-a, piše Večernji list.

Naređivao borcima da režu glave civilima

Hasiba, po njegovoj okrutnosti, upoređuju s tzv. kalifom, vođom ISIS-a Abu Bakrom Al Bagdadijem, s kojim je koordinirao sve svoje operacije i zločine.
Između ostalog, Hasib je optužen za monstruozne postupke poput onih kada je svojim borcima naredio da režu glave civilima pred njihovim porodicama te da otimaju žene i devojke i prisiljavaju ih na brak i na seks s džihadistima.
Isto tako, optužen je za organizaciju napada na vojnu bolnicu u Kabulu 8. marta, kada se nekoliko boraca ID-a prerušilo u lekare te ubilo više od 100 ljudi.
Avganistanska državna novinska agencija objavila je izjavu jednog od retkih ljudi koji su uspeli da izbegnu oštricu ID-ovog koljača:
- Zver je mrtva! Hvala Bogu.
Lokalna ispostava ID-a, poznata i kao ID Khorasan po starom imenu za tu regiju aktivna je od 2015. i bori se i protiv talibana, boraca Al Kaide0 i avganistanskih i američkih snaga. NJihovo pojavljivanje dovelo je do ozbiljnih sukoba i raskola između Al Kaide i ID-a, iako i jedni i drugi imaju iste ciljeve i vehabijsko-selefijsku ideologiju. Izvor: Večernji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA