Najnovije

(INTERVJU) MILICA ĐURĐEVIĆ: Vučić je kapitulirao, dešava nam se makedonski scenario bez borbe i otpora

Član predsedništva Srpskog sabora Zavetnici Milica Đurđević u intervjuu za Paravdu govori o nameri vlasti da Anu Brnabić izabere za premijera Srbija, predstojećim beogradskim izborima i zabranama ulaska na Kosovo i Methiju kojima su izloženi funkcioneri i članovi tog pokreta.

Milica Đurđević (Foto: Zavetnici)

Nakon predloga LGBT osobe za premijera Srbije da li postoji razlika između Žute patke i Saše Jankovića sa jedne i Aleksandra Vučića sa druge strane? Biti opozicija ne znači boriti se da umesto jednih - drugi zasednu u iste fotelje. To je samo obično kadrovsko nadmetanje. Biti opozicija znači ponuditi drugačiju politiku, drugačije tumačenje geopolitičke situacije, predložiti niz poteza koje država treba da napravi, konačno – ponuditi jednu temeljnu nacionalnu strategiju. Ono na čemu mi insistiramo nije podela političke scene na vlast i opoziciju, već suštinska razlika između onih koji se dokazuju Briselu, Berlinu, Londonu i Vašingtonu, i onih, retkih, koji račune polažu Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Kosovskoj Mitrovici...Kada jednom damo odgovore na ova pitanja i po ovoj liniji povučemo podelu, onda nas neće čuditi i buniti što se evroatlantski kadrovi nalaze i u režimu i u opoziciji i što i jedni i drugi potežu za nekim liberalnim političkim koncepcijama. Ne liči Janković na Vučića, niti Vučić na Jankovića, nego se obojica trude da liče na briselske birokrate.
Ana Brnabić je premijer po ukusu „Žute patke“, jer isti oni koji slave njeno dovođenje na čelo Vlade, pre nekoliko meseci su podržavali proteste protiv te iste Vlade, što je izvestan paradoks, ali govori da su oni uspešno izlobirali da se premijer po njihovoj meri nađe na najvažnijoj državnoj funkciji. Odluka Aleksandra Vučića da napravi takav izbor je kapitulacija i svojevrstan makedonski scenario samo bez borbe i otpora. 

Kako gledate na tvrdnje vlasti da je Ana Brnabić odličan izbor na mestu premijera, jer poseduje stručna znanja? Niko Srbiju nije zavio u crno kao vajni eksperti, obučavani na trećerazrednim univerzitetima na Zapadu, integrisani u njihove nevladine organizacije i projekte. Dovođeni su kao nekakavi izbavitelji i obnovitelji srpske ekonomije. Pljačkali su nas otvoreno, javno, bez čarape na glavi, jer su u svakom trenutku znali da ni za jedan ukradeni dinar neće odgovarati. Takve uslove obezbedili su im oni koji su ih poslali da za njihove interese pustoše srpsku privredu. Preko leđa srpskog naroda prešli su razni Đelići, Dinkići, Radulovići, Krstići... Srbija više nema kondicije da izdrži još jednog "eksperta" kojeg nam postavlja aktuelna vlast po nalogu stranog faktora.
Premijerka Srbije nije izabrana u Srbiji, i to je jasno. Niti je narod za nju glasao, niti je verovao da će mu se oni kojima je dao podršku na izborima ovako narugati. 

Vlast je imala izvesnu komociju, pre svega zbog podrške Ruske Federacije, da pokaže hrabrost i konačno povede državotvornu politiku, ali odlučeno je da podlegnu pritiscima. Za ulogu državnika potrebna je hrabrost. Srbi nikada nisu pobeđivali kada su pokazivali slabost i poniznost. 

Kako će izbor Ane Brnabić uticati na odnos Zavetnika prema Vladi Srbije?

Kao prva mera nove premijerke navodi se osnivanje Ministarstva za Evropsku uniju. Otvaranje Kancelarije za saradnju sa Ruskom Federacijom se ne pominje. Dakle, jasno je da će ova Vlada biti još eurofanatičnija. Smatramo da postoji bojazan da će Ana Brnabić otvoriti još veći prostor za upliv i uticaj prozapadnog NVO sektora, jer je i sama ponikla iz tog miljea.
Mi nismo dežurni kritičari svega, ali nažalost spisak onoga što nije dobro u dosadašnjem radu Vlade nije kratak. U vremenu koje dolazi bićemo prinuđeni da uložimo mnogo veći napor da upozorimo javnost na moguće poteze Vlade koji će ići u pravcu daljeg degradiranja suvereniteta Srbije, promene Ustava, privatizacije nacionalnih dobara i pretvaranje naše zemlje u poligon NATO pakta i smetlište Evropske unije. Naši principi su isti i ne menjaju se pod uticajem nekakve rekonstrukcije Vlade, samo ćemo još više intenzivirati delovanje i budnije pratiti dešavanja. Podrška koju dobijamo je dokaz da smo na pravom putu.

Da li Zavetnici izlaze na beogradske izbore i da li ćemo vas videti u nekoj koaliciji? Spremamo se svakodnevno i uvek smo otvoreni za razgovore sa svima sa kojima delimo suštinske političke i programske principe. Na prethodnim parlamentarnim izborima imali smo odličan rezultat u Beogradu, iako smo u kampanji daleko veću pažnju posvetili drugim gradovima i opštinama u Srbiji. Za godinu dana upetostručili smo broj članova i ojačali strukturu odbora. Okupili smo lekare, profesore, ekonomiste, uspešne male i srednje privrednike, mlade obrazovane ljude, domaćine, ljude od znanja i integriteta ugledne u svojim sredinama. Ono što je posebno beleg Zavetnika je podrška prave beogradske nacionalne elite. Ne one lažne, samoproglašene i pokondirene koja se naslelila u krug dvojke da bi odatle mrzela ostatak Srbije, već one prave koja je očuvala duh starog Beograda. Imamo spremnu najugledniju i najstručniju listu kandidata za gradske odbornike, konkretna rešenja i sveobuhvatan program za obnovu svega onoga što je krasilo Beograd i izgradnju onoga što nedostaje jednoj metropoli.  

Približava se Vidovdan, da li će Zavetnici ići na Kosmet imajući uvidu da su u poslednje vreme svi vaši aktivisti zaustavljeni na administrativnim prelazima zbog zabrana tzv. šiptarskih vlasti? Samoproglašene vlasti u Prištini označile su Zavetnike kao faktor koji „ugrožava nezavisnost države Kosovo“. Samim tim i članovi najužeg rukovodstva pokreta nalaze se na spisku nepoželjnih i nepodobnih. Mi smo u ideološkom smislu i političkom pravcu i ponikli na ideji Kosovskog zaveta i naša je obaveza da očuvanje Kosova i Metohije ne zastupamo samo deklarativno i demagoški, već da konkretnim primerima podržimo opstanak naroda u južnoj pokrajini, a svakako jedan od načina su redovne posete Srbima severno i južno od Ibra.
Ovo je vreme izvesne prekretnice odnosa u javnom i političkom životu po pitanju Kosova i Metohije, ali i uopšte prema našem srpskom nacionalnom pitanju. Zbog toga je više nego ikada neophodno da različitim aktivnostima pokažemo da eksperimenti sa pokušajem da nam promene svest nisu uspeli. Kosovo i Metohija su ogledalo naše nacionalne svesti, političke zrelosti i uopšte -  da li jesmo suverena država koja štiti svoje interese, ili smo parče zemlje koje rasparačavaju po svojim potrebama. 
Za Vidovdan, tradicionalno, Zavetnici će biti na Gazimestanu - mestu večnog srpskog opredeljenja za slobodu. Kakvu donaciju je Vojska Srbije dobila od Kine saznajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Govor Milice Đurđević na skupu protiv NATO.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA