Najnovije

LJUBITELJ RATOVA, LUKSUZA I VLASTI: Evo ko je novi saudijski kralj!

Kralj Saudijske Arabije je u sredu proglasio svog sina Mohameda bin Salmana za prestolonaslednika, a ova odluka je došla u turbulentno vreme za ceo region.

Princ Salman (Foto: Jutjub)

Princ Mohamed bin Salman (31) je na prvom mestu u redu za tron zamenio Monhameda bin Najefa, koji je na to mesto imenovan 2015. godine.
Mohamed bin Salman je uvek imao vidljivu ulogu u vladi Saudijske Arabije i nastaviće sa obavljanjem funkcije ministra odbrane. NJegovo imenovanje je viđeno kao deo strategije države koja se sprema za sumrak naftnog doba stvaranjem najvećeg državnog investicionog fonda na svetu u kojem će biti najvrednija imovina te zemlje.
Novi pretolonaslednik je kao ministar odbrane nadgledao i saudijsku vojnu kampanju protiv pobunjenika Huta u Jemenu. Taj rat doveo je do smrti hiljada civila od 2015. godine i doveo Jemen do ivice totalnog socijalnog, ekonomskog i institucionalnog pada.

Podela moći

Sada bivši prestolonaslednik Mohamed bin Najef bin Abdulaziz je imenovan na to mesto 2015. godine, što je za mnoge predstavljalo iznenađujuć prenos moći. Mohamed bin Salman je sada dobio njegove titule i ulogu zamenika premijera. Kako saopštavaju saudijski mediji bivši prestolonaslednik se odmah zakleo na vernost novom prestolonasledniku. - Ovo je mnogo brža konsolidacija moći nego što se očekivalo. Ona daje saveznicima i drugim svetskim liderima jasnu sliku o tome ko je danas glavni i ko će verovatno decenijama voditi kraljevstvo - rekao je za CNN dopisnik sa Bliskog istoka DŽon Defterios. On je podsetio da mnogim ključnim političkim reformama koje se odvijaju u zemlji već rukovodi Mohamed bin Salman. Kada Mohamed bin Salman postane kralj on će biti prvi saudijski vladar koji nije sin osnivača države kralja Abdula Azita Al Sauda. Inače osnivač Saudijske Arabije je imao 45 sinova i nepoznat broj ćerki. Novi prestolonaslednik je oženjen i poznat po ljubavi prema luksuzu. Nedavno je kupio jednu megajahtu od jednog ruskog tajkuna po ceni od oko pola milijarde evra.

Okrenut reformama i ratnim igrama

Mnogi Mohameda bin Salmana već neko vreme vide kao ključnog igrača i reformatora. On je posetio američkog predsednika Donalda Trampa u martu, a u intervjuu za "Vašington post" hvalio je odnose dve države, rekavši da bi kraljevstvo bez američkog uticaja "završilo kao Severna Koreja". Isticao je više puta kako želi da se Saudijcima da veći uticaj u vladi i da želi da stvori zemlju koja će "garantovati učešće svih u donošenju odluka". Takođe je govorio i o tome kako se zalaže za "slobodu govora" i poštovanje ljudskih prava. Inače, Saudijska Arabija, prema različitim ocenama, često je na meti kritika kada ječ o slobodama, ljudskim pravima i zbog drakonskih zakona. Inače, priča se da kralj Salman pati od demencije i da to njegov sin koristi za svoje ciljeve i za preuzimanje vlasti. - On drži veliku vlast u svojim rukama. Pod njegovom kontrolom nije samo ministarstvo odbrane. On je i dvorski ministar, što znači da odlučuje o tome ko ima pristupa dvoru i kralju - rekao je ranije politikolog i stručnjak za Bliski istok Abdel Motaleb el Huseini za nemački magazin "Fokus". Prema proceni ovog politikologa, takav razvoj događaja dovodi kraljevinu u opasnost. - Kraljev sin nema lično i političko iskustvo. Ali je gladan vlasti i veruje da je rat pravo sredstvo za širenje vlasti - smatra Huseini.

Turbulentno vreme za Saudijsku Arabiju

Osim što se Saudijska Arabija nalazi u središtu sukoba u Jemenu, umešana je i u rat u Siriji gde podržava pojedine pobunjeničke grupe. Do imenovanja novog prestolonaslednika došlo je i ubrzo nakon što je Saudijska Arabija proglasila Katar za finansijera terorista. Saudijci su zajedno sa još nekoliko država na koje imaju veliki politički uticaj uveli sankcije Kataru i tu državu bukvalno izolovali od ostatka sveta. Mnogi analitičari smatraju da se Saudijska Arabija "osnažila" nakon posete Donalda Trampa toj zemlji i da sada sve više nameće svoju volju i moć na Bliskom istoku. Pogledajte OVDE zašto su se američki avioni zaleteli na ruski. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako izgleda moćno saudijsko ratno vazduhoplovstvo:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA