Najnovije

VAŠINGTON HUŠKA EVROPU PROTIV RUSIJE: "Severni tok 2 ne sme proći!"

Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na zemlje EU da bi sprečile izgradnju gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je za Sputnjik diplomatski izvor u Briselu.

Gasovod na Baltiku (foto: dw.com video printskrin)

„SAD žele da ’sahrane‘ projekat, jer započinjanjem prodaje svog tečnog prirodnog gasa zemljama EU, oni se u Evropi suočavaju sa konkurentom u vidu „Gasproma“, rekao je sagovornik agencije.
Juče je zamenik predsednika Evropske komisije Maroš Šefčovič rekao da odbor komesara EU i dalje očekuje da dobije od zemalja EU mandat za pregovore sa Moskvom o osnivanju pravnog osnova na kojem treba da radi „Severni tok 2“.
Projektom se predviđa izgradnja dve linije gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od ruske obale preko Baltičkog mora do Nemačke. Planirano je da se novi gasovod izgradi pored „Severnog toka“.
Za „Severni tok 2“ ne važe sva pravila unutrašnjeg tržišta EU i trećeg energetskog paketa, jer cevovod neće prolaziti preko kopnenog dela EU. Zbog toga Evropska komisija želi da se dogovori sa Rusijom o ključnim principima koji će postati osnova za rad cevovoda.
Među tim principima je transparentnost funkcionisanja gasovoda, nediskriminatorno određivanje tarifa za pumpanje gasa, pristup trećih strana mogućnosti za pumpanje „plavog goriva“, kao i odvajanje aktivnosti za prodaju i transport gasa.
Isto tako, Evropska komisija koja nastoji da uvede budući gasovod pod pravila Evropske unije, odobrila je nacrt mandata za pregovore sa Rusijom. Ovaj mandat treba da odobre zemlje EU.
Američki Senat uveo je prošle nedelje nove sankcije Rusiji. Kao posebna tačka u dokumentu propisana je namera SAD „da se suprotstave izgradnji gasovoda ’Severni tok 2‘“. Nove sankcije izazvale su nezadovoljstvo u EU. Austrijski kancelar i ministar spoljnih poslova Nemačke videli su u ovom nacrtu zakona opasnost za snabdevanje energijom u Evropi, naglašavajući da politički instrumenti ne treba da budu vezani za ekonomske interese. A ruska ekspanzija nastavlja se izgradnjom Turskog toka, pogledajte OVDE trasu. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rusija pobeđuje u gasnom ratu, evo zašto
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA