Najnovije

GDE BEZ VIZE: Čiji je pasoš najvredniji, i kako se rangira srpski?

Vrednost pasoša određuje se prema nizu parametara, ali najvažniji je upravo viza.

Nečaki pasoš (Foto: Pixabay.com)

Prema rangiranju Passport Indexa, najbolji su nemački i singapurski pasoši s kojima se bez vize može putovati u 159 država. S pasošem Srbije, slobodan put u 112 zemalja.
Prema istraživanju organizacije Passport Indexa, najveću slobodu putovanja u svetu imaju Nemci i stanovnici Singapura, koji sa svojim pasošem, bez potrebe da vade vizu, mogu posetiti čak 159 zemalja.
Državljani Srbije mogu bez viza putovati u 112 zemalja. Od ostalih država regiona, Hrvati mogu bez viza putovati u 144 zemlje, Slovenci u 150, državljani Makedonije u 108, Bosne i Hercegovine 101, Crne Gore u 105.
Na listi se nalazi i Kosovo, čiji građani mogu bez viza u 41 zemlju.
Zanimljivo je da se, prema poslednjem istraživanju, na samom vrhu uz Nemačku, kada je u pitanju sloboda kretanja, svrstao i Singapur, koji je proteklih meseci za Nemačkom kaskao nekoliko mesta. Tako se, na primer, početkom godine sa singapurskim pasošem moglo u 157 zemalja, s nemačkim u njih 158, a sada su zemlje izjednačene. Ističe se i pasoš SAD-a, koji je do pre dve godine bio "najjači", a sada nije ni među prvih deset.
Ta mesta pripala su evropskim zemljama, s izuzetkom Singapura i Južne Koreje koja je na četvrtom mestu. Treća je Švedska, a od petog do desetog mesta se nalaze Danska, Finska, Italija, Francuska, Španija i Norveška. Građani Rusije, na primer, bez viza mogu putovati u 107 zemalja, državljani Kine u 58.
Na samom dnu već godinama je Avganistan čiji državljani bez vize mogu u samo 22 zemlje, a među pet najgorih su i Pakistan, Irak, Sirija i Somalija.
Pročitajte OVDE kako će izgledati nova srpska Vlada.
Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Stefanović: 60.000 Albanaca želi srpski pasoš.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA