Najnovije

ENGLEZI TVRDE: "Rusi godinama stvaraju nemire u Makedoniji, a ni Srbija im nije po volji!"

Ruski špijuni i diplomate su umešani u skoro dekadu duge napore da rašire propagandu i izazovu neslaganja u Makedoniji, pokazuju poverljivi dokumenti makedonske obaveštajne agencije.

Makedonija (Ilustracija: Pravda)

Dokumenti koje je prikupio OCCRP ukazuju na to da je Moskva tražila načine da pojača svoj uticaj širom država bivše Jugoslavije. Cilj Kremlja je da ih spreči da se pridruže NATO i da ih odvuče od zapadnog uticaja, piše "Gardijan".
U sredu je Zoran Zaev, lider socijaldemokrata, postao premijer Makedonije nakon više od pola godine političke krize. NJegova vlada ima podršku dve etničke albanske stranke.
On je obećao da će se boriti protiv korupcije i želi da se Makedonija priključi EU i NATO.
Pristalice bivšeg premijera Nikole Gruevskog optužile su Zaeva da je dao previše moći albanskoj manjini koja čini oko petinu ukupnog stanovništva. Sukobi su eskalirali u aprilu kada su pristalice Gruevskog napale i povredile Zaeva i njegove saradnike u Sobranju.
Proteklih devet godina Makedonija je prolazila kroz "snažnu subverzivnu propagandu i obaveštajne aktivnosti" usmerene iz ruske ambasade, pokazuju podaci spremljeni ranije ove godine za Vladimira Atanasovskog, direktora makedonske bezbednosno-obaveštajne agencije UBK.
Ta operacija je počela 2008. godine kada je Grčka blokirala pokušaj Makedonije da uđe u NATO.
U dokumentima piše da je Rusija "koristeći se metodima takozvane meke moći kao strategije na Balkanu" pokušala da ostvari cilj - da izoluje Makedoniju od "uticaja Zapada".
Navodi se da je ruska spoljna politika usko povezana sa njenom energetskom strategijom. Cilj Kremlja je da kontroliše "strateške energetske izvore kroz partnerstvo sa balkanskim državama" i učini Makedoniju zavisnom od Rusije.
Procureli podaci su pokazali i kako je Kremlj sprovodio špijunažu. Tako su navodno trojica špijuna ruske obaveštajne agencije SVR smešteni u Skoplju a nadgledaju se iz stanice koju SVR ima u Srbiji, u Beogradu.
Ruska ambasada u Skoplju je i dom špijunima iz ruske vojnoobaveštajne agencije GRU koja koordiniše aktivnosti sa bazom GRU u Sofiji u Bugarskoj.
Navodno su i ruski novinari iz agencije TASS i predstavnici "Rosotrudničestva", sarađivali sa obaveštajcima.
Ruske diplomate su, pokazuju dokumenta, ekstremno spremni i često menjaju mesta sastanka sa kontaktima u poslednjem času, ne koriste mobilne telefone i imaju posebne šifre i izmišljene priče koje koriste kako bi zaštitili svoje identitete.
Ruska ambasada je napravila i oko 30 makedonsko-ruskih "prijateljskih asocijacija" među kojima su kulturni centri, a sponzorisala je i gradnju ortodoksnih crkava i krstova širom zemlje.
I ruski konzulati u Bitolju i Ohridu su takođe obaveštajne baze, navodi se u dokumentima.
"Gardijan" piše da uprkos svemu Rusija gubi uticaj na Balkanu, i navodi da je čak i Srbija uspostavila dublje veze sa NAT uprkos činjenici da su mnogi Srbi neprijateljski nastrojeni prema Alijansi zbog bombardovanja 1999. godine.
Drugi procureli dokumenti pokazuju da su se u aprilu sreli ruski ambasador u Skoplju Oleg Ščerbak i visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Makedonije Nenad Kolev. Ščerbak je navodno rekao da je cilj Moskve da stvori "pojas vojno neutralnih zemalja" na Balkanu koji bi činile Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makdonija i Srbija. On je i upozorio da će Makedonija pretrpeti ozbiljne posledice ako ne podrži Kremlj. Pogledajte OVDE kako su Šiptari uzvratili na zabranu za Jahjagu. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako je izgledao sukob u Sobranju:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA