Najnovije

PAKLENI PLAN SAD! ZAEV DOVEDEN DA SRUŠI OSOVINU GRČKA - SRBIJA - RUSIJA: Cilj je sprečiti savez pravoslavnih i bratskih naroda!

Sva saznanja srpskih obaveštajnih službi pokazuju da je pozadina nemira i blago rečeno državnog udara u Makedoniji rat za energetsku prevlast na Balkanu. Vašington, naime, po svaku cenu želi da spreči ulazak "Turskog toka" u Makedoniju i dalje u Srbiju, kako bi sprečio savez pravoslavnih i bratskih naroda.

Zaev (Foto: Jutjub)

Tim povodom u Skoplje narednih nedelja dolazi i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Nema vremena za čekanje

Zaev je poručio da postoje da Makedonija brzo da postane punopravni član NATO i pored spora oko imena sa Grčkom.
- Možemo pod privremenim imenom uđemo u NATO, a da predložimo pregovore sa Grčkom, zbog problema koji Grčka ima sa našim ustavnim imenom, za integraciju u EU. Oni znaju da za nas postoji podjednaka težnja ka EU - izjavio je Zaev u intervju MRT.
Sagvornik iz bezbedonosnih agencija Srbije kaže da sva saznanjima srpskih obaveštajnih službi pokazuju da je pozadina nemira i blago rečeno državnog udara u Makedoniji rat za energetsku prevlast na Balkanu.
- SAD ali i Britanija i još neke zemlje EU svim silama nastoje da spreče stvaranje osovine Atina - Beograd - Moskva, kako bi sperčili Rusiju da se definitivno instalira na ove prostore. Zato je za njih od ključnog interesa da spreče prolazak "turkog toka" kroz Makedoniju i Srbiju i dalje prema Mađarskoj i Austriji. Makedonija je najslabija karika "Turskog toka - tvrdi izvor.
Problem je, objašnjava on, što su Makedonci i predsednik Nikola Gruevski videli šansu za sebe kad je Putin najavio novi Turski tok.
- Gruevski je u tome video priliku za gastrifikaciju Makedonije, kao i za solidnu zaradu od prolaza gasa preko teritorije Makedonije. Na njegovu žalost, SAD u tome vide veliku pretnju i plan Moskve da preuzme Balkan - kaže sagvornik.
On tvrdi da je i napad u Kumanovu, pre nekoliko godina, smišljen ako bi se destabilizovala Makedonija. 

Izvođač prljavih poslova

To tada nije uspelo, pa je Vašingron odlučio da upotrebi oprobani recept. Izvođača prljavih radova pronašao je u lideru opozicije, a sada i premijeru Makedonije Zoranu Zaevu.
Zaev je nekoliko puta jasno poručio da ga ne zanima "Turski tok". kritikovao je Grujevskog i bivšu vladu u Skoplju što je pristala na skup projekat.
Vašington i London, međutim, imaju veliki problem jer je Moskva odavno provalila njihov plan. 
To je u nekoliko navrata saopštio i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. On je izjavio da se događajima u Makedoniji grubo upravlja spolja i da to zabrinjava Moskvu.
Lavrov je naglasio da iza događaja u Makedoniji "stoji želja da se utiče (na Gruevskog) zbog odbijanja da se priključi sankcijama protiv Rusije", kao i zbog toga što je "svojevremeno podržao Južni tok",  a sada Turski tok.

Trasa povezuje pravoslavne zemlje sa Turskom

"Turski tok" ide ispod Crnog mora do Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i dalje ka EU. Grčka, iako član EU i NATO pakta, nalazi se teškoj finansijskoj situaciji i dugovima za koje krivi MMF i evropske kreditore. Uz to, nova grčka vlada Aleksisa Ciprasa odavno se zalaže za kurs približavanja prema Rusiji.
Turska je takođe priča za sebe. Ona je velika regionalna sila, koja se u međuvremenu približila Moskvi.

Alternativa južnom toku

"Turski tok" je alternativa "Južnom toku", projektu koji je imao za cilj izgradnju gasovoda od Rusije preko Crnog mora do Evrope, kako bi se zaobišla nestabilna Ukrajina, kod koja je i pre puča bilo problema u dostavi gasa evropskim potrošačima.  Južni tok je ukinut odustajanjem Bugarske, Rusija je pronašla alternativu koja efikasno zaobilazi kritične NATO i EU zemlje koji bi potencijalno mogle da zaustave njegovu izgradnju.
Islamska država poručuje da nije zaboravila područje Balkana, već da su samo preokupirani nekim drugim područjima. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zaev: Nećemo dozvoliti da se narod sukobi
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA