Najnovije

OČEKUJU RUSKU INVAZIJU: SAD razmestile rakete Patriot na Baltiku uoči vojne vežbe

SAD su juče razmestile bateriju protvvazdušnih raketa dugog dometa Patriot u Litvaniji gde će biti korišćene u vojnim vežbama od utorka, a to je prvi put da se taj napredni odbrambeni sistem raspoređuje u zoni Baltika gde Rusija ima vazdušnu nadmoć.

NATO vežbe na Baltiku (Foto: Jutjub)

Baterija raketa Patriot dopremljena je u vojnu vazduhoplovnu bazu Sijauliai uoči vojne vežbe Tobruk Legasi, a kada vežba bude završena 22. jula biće uklonjena, rekla je portparolka litvanskog ministarstva odbrane za Rojters.
Vojne vežbe NATO biće održane pre zajedničke velike vojne vežbe Rusije i Belorusije pod nazivom Zapad 2017 u okviru koje bi, kako veruju zvaničnici NATO, moglo biti dovedeno više od 100.000 vojnika na granice Poljske i tri baltičke države. To će biti najveći takvi ruski manevri od 2013. godine.
Litvanija, Letonija i Estonija imaju samo protivvazdušne rakete kratkog dometa pa bi njihovo nebo u velikoj meri ostalo nezaštićeno u slučaju sukoba, te su zato izrazile zabrinutost zbog slabosti svoje odbrane nakon pripajanja Krima Rusiji 2014.
Ministar odbrane Litvanije Raimondas Karoblis je govoreći o sutrašnjoj vežbi rekao da je razmeštanje raketa Patriot važno jer pokazuje da takvi potezi više nisu tabu u regionu. A sve ovo je zapravo zbog eventualne ruske invazije na region Baltika.
Pročitajte OVDE zašto je Rusija ostala bez diplomatskog predstavnika u NATO, čime je označen početak novog "hladnog rata"?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

NATO na Baltiku pre godinu dana je imao slične vežbe.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA