Najnovije

CRNOGORCI SE PRAVDAJU: "Nećemo u rat protiv Srba i Albanaca!"

Crna Gora svoje vojnike neće upućivati u rat ni protiv Srba, ni protiv Albanaca na Kosovu, izjavio je crnogorski ministar odbrane Predgrag Bošković.

Milo Đukanović (Foto: nato.int)

Kako kaže, Crna Gora će svoje vojnike angažovati samo u kontekstu promocije, očuvanja i jačanja regionalnog i globalnog mira i bezbednosti.
On je u intervjuu agenciji Mina rekao da je njegova nedavna izjava istrgnuta iz konteksta, na "veoma maliciozan" način, svojstven, kako je naveo, "pojedinim medijima koji zagovaraju nazadnu i odavno prevaziđenu politiku i ne mire se sa činjenicom da je Crna Gora samostalna država, a kamoli država koja je po svim parametrima lider u regionu". 
- Članstvom u NATO, Crna Gora je postala deo sistema koji baštini vrednosti na kojima počiva savremeno demokratsko društvo. Jedna od tih vrednosti je unapređenje i očuvanje mira i stabilnosti u kriznim područjima širom sveta - kazao je Bošković. 
Prema njegovim rečima, Crna Gora će, kao pouzdan saveznik, u skladu sa svojim kapacitetima, doprinositi uspostavljanju i jačanju mira, kao što je to radila i do sada, učešćem u međunarodnim misijama. 
- U tom kontekstu, naša država, sada i u svojstvu članice NATO, u svakom svom angažmanu, promovisaće isključivo mir i stabilnost, bilo da se radi o regionalnom, ili o međunarodnom kontekstu - istakao je Bošković. 
To je, kako je kazao, bila jedina poruka njegove izjave. 
- Crna Gora svoje vojnike neće upućivati u rat ni protiv Srba, ni protiv Albanaca na Kosovu, već će ih angažovati samo u kontekstu promocije, očuvanja i jačanja regionalnog i globalnog mira i bezbednosti bilo da je u pitanju Kosovo ili neka druga teritorija koja je zajednički dogovor 29 članica Severnoatlantskog saveza - poručio je Bošković. 
Kako je naveo, to je poruka svima koji svim snagama pokušavaju da kreiraju iskrivljenu sliku i da na neistinama grade svoju politiku i pozicije. 
Na pitanje šta će biti prioriteti u radu Ministarstva u narednom periodu, Bošković je rekao da je sektor odbrane prošao kroz 11-godišnji period veoma iscrpnih i zahtevnih reformi, koji je Crnu Goru preporučio da u junu postane 29. članica NATO saveza. 
- Ovim činom valorizovali smo dosadašnje napore u reformama sistema odbrane i realizovali jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva definisan odmah po obnovi državne nezavisnosti - kazao je Bošković. 
On je istakao da, biti deo najmodernijeg vojno-političkog saveza, za malu državu poput Crne Gore, predstavlja izuzetnu privilegiju, ali i dodatnu obavezu da, kontinuiranim sprovođenjem reformi, opravda ukazano poverenje i pozicionira se kao pouzdan saveznik i kredibilan faktor stabilnosti na području Zapadnog Balkana. 
U skladu s tim, kako je naveo, njihovi prioriteti biće usmereni ka daljoj modernizaciji i opremanju oružanih snaga. 
- Radićemo kontinuirano na usavršavanju našeg kadra u saradnji sa saveznicima, u cilju kontinuiranog usvajanja neophodnih veština i znanja definisanih NATO standardima za postizanje najvišeg nivoa interoperabilnosti, odnosno sposobnosti da odgovorimo aktuelnim bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama na nacionalnom nivou i u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti -kazao je Bošković. 
Prema njegovim rečima, posebno, visoko mesto na listi prioriteta zauzima učešće Vojske Crne Gore (VCG) u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti. 
- Naši vojnici će i dalje učestvovati u mirovnim misijama i operacijama pod vođstvom NATO, EU i UN. Takođe, nastavićemo sa usklađivanjem nacionalne legislative sa međunarodnim propisima, kako bi i formalno-pravno bili u mogućnosti da pratimo savremene tokove u okviru Alijanse - precizirao je Bošković. 
On je podsetio da je planirano da Crna Gora do 2024. godine dostigne nivo od dva odsto BDP izdvajanja za odbranu. 
- Čime će se stvoriti preduslovi za dalje opremanje, nabavku i reformu onih segmenata koji su nam potrebni da bi bili prepoznati kao interoperabilan i pouzdan saveznik - dodao je Bošković. Pogledajte OVDE veliku akciju srpske policije. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako funkcioniše crnogorska kriminalna hobotnica:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA