Najnovije

DODIK: Bakir bi da optužuje i mene i Srpsku, a evo šta mu je otac rekao na samrti!

Nije slučajno da se nakon obustavljanja istrage u predmetu „Referendum“ produkuje novi, preti Tužilaštvom i pokušava kriminalizovanje rukovodstva Srpske.

Dodik (Foto: JuTjub)

Tako je predsednik Republike Milorad Dodik odgovorio na zahtev Bakira Izetbegovića za njegovim sankcionisanjem, i to zbog navodnog raspirivanja mržnje, u Bratuncu 7. jula. Bošnjaci povratnici imaju sva prava, vraćena im je imovina, i slobodno žive u Srpskoj, kaže Dodik. Iz Tužilaštva BiH potvrđeno je da su već formirali predmet. Izetbegović traži način da me dovede pred Sud. To je odgovor predsednika Milorada Dodika na Izetbegovićev zahtev da ga članice PIK-a, visoki predstavnik i Tužilaštvo BiH sankcionišu, zbog navodnog raspirivanja mržnje. Tek što je Izetbegović završio konferenciju za novinare, Tužilaštvo BiH prijavu je zaprimilo, i ekspresno formiralo predmet. Predsednik Srpske nije iznenađen. Treba se navići na takvu vrstu pritiska i ignorisati ga -poručio je Dodik. - U četvrtak smo videli da je Tužilaštvo obustavilo istragu u vezi referenduma a već danas se pojavljuje priča koja skreće pažnju na tu vrstu njihove igre. Najradije bi sve iz Republike Srpske videli u Sudu i Tužilaštvu BiH i presuđivali po svojoj volji, kaže Dodik. Izetbegović bi da Tužilaštvo BiH optuži Dodika za sprečavanje povratka, raspirivanje verske i nacionalne mržnje prema Bošnjacima. Ovakav zaključak izvukao je iz Dodikovog obraćanja na Akademiji posvećenoj stradanju Srba u Podrinju, gde je govorio o kontinuitetu etničkog čišćenja Srba u Podrinju od Austrougarskog perioda do Otadžbinskog rata i finansiranju povratka Bošnjaka novcem islamskih fondacija. - On je rekao citiram... Poznati su projekti raznih fondacija pre svega islamskih koje su tražili i samo usmeravali svoje pare kako bi ovde uz Drinu vratili nakon Otadžbinskog rata muslimane i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način, navodi bošnjački član Predsedništva BiH. - Rekao sam da postoje organizacije koje su davale pare isključivo da se vraćaju ljudi na Drinu, na Istok, i da to predstavlja novi pokušpaj oživljavanja srtarih strateških ciljeva. Poznato je da postoje organizacije u svetu koje i danas deluju u BiH i koje podržavaju i terorizam i da su zabranjene od UN-a i na njih sam mislio, ističe Dodik. SNSD-ov poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Nikola Špirić, nada se da institucije kojima se obratio Bakir Izetbegović nisu deo paralelnog sistema koji razgrađuje BiH. Poziv Bakira Izetbegovića da krivično gone predsednika Republike Srpske je poruka za Srbe, Hrvate i Bošnjake koji ne misle kao Izetbegović da sa povezom preko očiju grade BiH. Bakir Izetbegović stao je u odbranu OBA BiH i njenog direktora Osmana Mehmedagića.
Tvrdi da je agencija depolitizovana u šta je teško povjerovati s obzirom na to da je na njenom čelu Osman Mehmedagić, ratni telohranitelj Alije Izetbegovića. - Što se tiče gospodina Osmana on radi u službi 35 godina, radio je u UDBI kada je dodeljen da bude pratilac mog oca. NJega nije izabrao moj otac, ni ja, ni SDA da prati mog oca, nego je dodeljen, kaže Izetbegović. - Kada mu je otac umirao rekao mu je - pripazi Osmicu i postavi ga na najvažnije mesto. I to je uradio. I sada on priča o političkomn uticaju. Neverovatno. Sve informacije koje imamo govore da je OBA pod direktnim uticajem turske obaveštajne službe i to se vidi, kategoričan je Dodik. Dodik je ponovio da je OBA neprijateljska organizacija i da čini sve da podrije politički sistem, procese i osnove Republike Srpske. - To čini na bazi ratnog plana muslimanske obaveštaje agencije - AID koja nikada nije prestala suštinski da postoji, koja se proširila i deluje po ambasadama i jača je od OBA. I u kojoj, nažalost, Srbi koji se tamo nalaze više služe za pokriće, nego za stvarno delovanje. Izetbegović isključivo to brani. To je njemu potrebno isključivo za obračune, kako on misli da treba da se obračunaju sa nama u Republici Srpskoj, naveo je predsednik Srpske. Dok na sve načine pokušava Milorada Dodika dovesti pred Sud BiH, Bakir Izetbegović olako prelazi preko izjave zamenika turskog premijera Numana Kurtulmusa koji je na komemoraciji u Potočarima javno svojatao BiH. Očigledno, Izetebegoviću prijaju izjave o BiH kao delu Turske, koje kontinuirano šalju turski zvaničnici. A šta je Dodik danas poručio visokom predstavniku Valnetinu Incu, pročitajte OVDE. Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA