Najnovije

SPASILI GA OD BAGERA: Meštani uklonili spomenik Puniši Račiću! A hrvatski spomenik ubici crnogorskog diplomate? (VIDEO)

Meštani sela Slatina kod Andrijevice, u Crnoj Gori, sami su uklonili spomenik podignut Puniši Račiću, koji je 1928. na uvrede u Narodnoj skupštini tadašnje Jugoslavije odgovorio tako što je hicima iz pištolja ubio narodne poslanike iz Hrvatske Pavla Radića i Đura Basaričeka, a ranio Stjepana Radića, Ivana Granđu i Ivana Pernara.

Spomenik Puniši Račići (Foto: RTCG printskrin)

Meštani su najpre sprečili da to učini mehanizacija, pošto je crnogorska vlada naložila uklanjanje spomen obeležja.
Inače, Račić je za počinjeno ubistvo odlužio kaznu od 14 godina zatvora, prenela je RTCG.
Uklanjanje spomenika tražile su vlasti u Hrvatskoj, stranke i pojedinci.

Podgoričke "Vijesti", međutim, podsećaju da je crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova 1. avgusta 2016. Hrvatskoj uputilo protestnu notu zbog podignutog spomenika ustaškom emigrantu i ubici ambasadora Vladimira Rolovića, od kojeg se Hrvatska nije ogradila, a nije ni pomerila spomenik.
Podgorički dnevnik konstatuje da hrvatsko ministarstvo već godinu dana praktično ignoriše protestnu notu koju je Crna Gora uputila Hrvatskoj povodom podizanja spomenika Miru Barešiću.
Spomenik Barešiću je, inače, uz veliku pompu podignut blizu Šibenika.
"Ministarstvo očekuje da će se Vlada Republike Hrvatske ograditi od tog necivilizacijskog čina, s obzirom da je Vladimir Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma i istaknuti jugoslovenski i crnogorski diplomata", naveli su tada iz MVPEI.
Ministarstvo, na čijem je čelu Srđan Darmanović, nije odgovorilo na pitanja "Vijesti" šta je učinilo povodom uklanjanja spomenika Barešiću, zbog koje je hrvatskom ambasadoru uručena protestna nota i da li će opet reagovati zbog spomenika.
Inače, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske oštro je osudilo otkrivanje spomen-ploče Račiću, zatraživši da se, kako su naveli, sporno obeležje ukloni. A požari su zapalili i Crnu Goru i Hrvatsku, čitajte OVDE. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA