Najnovije

BEOGRADSKI IZBORI: Na pomolu koalicija Dveri i Jeremića?

Saradnja između Dveri i stranke u nastajanju Vuka Jeremića je moguća, ali u ovom momentu realna samo u okviru neke šire opozicione izborne koalicije.

Vuk Jeremić (Foto: Jutjub)

Zajednički nastup i stvaranje jedinstvene liste umnogome uvećava šanse opoziciji da osvoji većinu i ostvari pobedu na beogradskim izborima.
Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić rekao je u izjavi za Blic da opozicija ne sme ponoviti kardinalnu grešku sa predsedničkih izbora kada nije došlo do dogovora oko zajedničkog izbornog nastupa, kao i da je zajednička kolona "jedini racionalan i ostvariv put za pobedu u Beogradu".
Saradnik i savetnik Vuka Jeremića Nikola Jovanović je, odgovarajući na pitanje da li je moguća saradnja sa Dverima, rekao da Jeremićev tim razgovara sa svim dokazanim opozicionim akterima, kako bi se postigao dogovor o zajedničkom nastupu na beogradskim izborima. On je ponovio da je okupljanje opozicije u jednu kolonu u ovom momentu apsolutni prioritet i da se o tome aktivno pregovara.
- Zalažemo se za što širi front, odnosno za nastup antirežimske opozicije u jednoj koloni, jer samo tako se može pobediti vlast SNS na čelu sa Malim i Vesićem. Takva koalicija bi bila i programska, jer se lako možemo složiti oko gradskih prioriteta: novi poslovi, iskorenjivanje siromaštva, prepolovljivanje računa za grejanje i planski razvoj grada - kazao je Jovanović i dodao da "ukoliko jedna kolona ne bude moguća, organi stranke, koju formiramo u oktobru, će doneti odluku o modalitetu izlaska na izbore".
Sa druge strane, Boško Obradović pohvalio je Vuka Jeremića i njegovu spremnost za dijalog sa opozicionim partijama. Za saradnju je otvoren, ali tek nakon uvida u budući program Jeremićeve stranke.
- Gospodin Jeremić se pokazao kao konstruktivan i spreman na razgovor i opozicionu saradnju po pitanju odbrane osnovnih demokratskih principa i slobode medija. U kontaktu sam sa njim, kao i sa ostalim liderima opozicije po ovim pitanjima. Svaka dalja saradnja mora biti predmet dodatnih razgovora. Pre svega, sačekaćemo programsku platformu nove stranke gospodina Jeremića. Ako postoje elementi saglasnosti po ključnim nacionalnim i ekonomskim principima sa programom Dveri, dalja saradnja biće predmet analize i odluke glavnog odbora i predsedništva Dveri - kaže predsednik Dveri.
Bojan Klačar, izvršni direktor Cesid-a, ističe da će bitka za Beograd biti neizvesna i dinamična sa mnogo stranaka i pokreta koji će u njoj učestvovati, tako da može doći do ozbiljnog rasipanja glasova. On očekuje intenziviranje razgovora oko stvaranja jedinstvenog opozicionog bloka, a za potencijalnu saradnju Vuka Jeremića i Boška Obradovića smatra da nije realna opcija.
- Verujem da u ovom momentu Vuk Jeremić više razmišlja u pravcu neke šire koalicije sa DS-om ili pokretom Saše Jankovića, koja mu donosi šansu za neki ozbiljniji rezultat, nego o saradnji sa desničarskim strankama. Takođe, Jeremić još uvek nije blizu da svoju partiju formira, već su najave da će se to desiti tek u oktobru. Najavljeno je da će ta buduća stranka da bude partija centra, a s obzirom na to da su Dveri stranka desnice smatram da između njih postoje ozbiljna politička razmimoilaženja. Vuk Jeremić i njegova stranka sigurno neće biti protiv evropskih integracija kao što je to slučaj sa Dverima. Ta koalicija se meni u ovom momentu ne čini realnom i mislim da se o njoj u ovom trenutku ne razmišlja na ozbiljan način - smatra Klačar.
On dodaje da u slučaju da Dveri samostalno izađu na izbore postoji realna opasnost da će im se glasovi razliti ka drugim kandidatima.
- Akteri koji će potencijalno uzimati glasove Dverima su DSS-a, Vuk Jeremić, Aleksandar Šapić, ali i Dragan Đilas koji takođe može uz sebe da veže određeni broj desničarskih glasova i može biti uticajan faktor ukoliko se pojavi u kampanji. Sve su to elementi koji otežavaju posao Dverima da izađu samostalno na izbore - ukazuje Klačar.
Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić takođe smatra da je saradnja Dveri i Jeremića moguća u vidu neke šire koalicije. Pejić nije siguran koliko bi se Jeremić zadovoljio samo saradnjom sa Dverima, dok Obradović, kako kaže, može da profitira iz takve saradnje.
- Jeremić je u predsedničkoj kampanji lutao od centra ka desnici i nazad, pa smatra da bi to bila prirodna koalicija u slučaju da se opredeli da ide malo ka udesno. Sa druge strane, za Dveri mislim da bi ovo bio dosta dobar potez nakon niza neuspešnih pokušaja da napravi uspešnu koaliciju. Dveri imaju taj problem da kad god su izašli samostalno na izbore nisu prešli cenzus. Jedini put su u koaliciji sa DSS-om na parlamentarnim izborima uspeli da pređu pet odsto, tako da je njima definitivno neko potreban za taj korak više - ocenjuje Pejić.
Pročitajte OVDE šta je Vučić rekao u svom najnovijem TV intervjuu a tiče se Kosova?
Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vuk Jeremić je o svojim planovima pričao pre tri meseca...
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA