Najnovije

PUKLA TIKVA, ŠIPTARI RUŠE ZAEVA ZBOG KOSOVA: Makedonija pred dramatičnim političkim zapletom!

Makedonski premijer Zoran Zaev, koga mnogi optužuju za pakt sa Šiptarima, mogao bi da izgubi vlast zbog Kosova! Iako je na vlast došao kao albanski favorit, Zaev sad odbija da glasa za prijem lažne države Kosovo u Unesko, zbog čega Šiptari prete da će srušiti njegovu vladu!

Zaev (Foto: Jutjub)

Kako javljaju skopski mediji, Zaev je posle dolaska na funkciju izjavio da će ta država, koja je u oktobru 2015. glasala za prijem Prištine u Unesko, na narednom glasanju promeniti stav i biti "neutralna".
Albanske partije u Makedoniji, čije su vođe uglavnom bivši borci terorističke OVK, zbog ovoga su besne na Zaeva i prete mu rušenjem vlade ako na jesen ne bude podržao lažnu državu Kosovo!

'Tihi rat'

Dobro obavešteni izvori tvrde da u Skoplju trenutno traje "tihi rat" Zaeva i albanskih lidera.
- Zaev je za srpske medije rekao da će Skoplje promeniti stav i da će na jesen biti uzdržano o prijemu Kosova u Unesko. Šefovi albanskih partija su ovo dočekali na nož. Poručili su Zaevu da će mu momentalno otkazati podršku i srušiti vladu. Pritisci traju mesecima, a sva je prilika da će se pojačavati. Zaeva pritiskaju i Albanci s Kosova i iz Tirane. Insistiraju na "tiranskoj platformi", koja je poslužila kao osnova da Zaev dobije podršku za vlast, a koju makedonski lider pokušava da zaobiđe... - prenose sagovornici bliski makedonskom lideru.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na drugoj strani, nije želeo da komentariše ove navode.
- Rekao sam sve što sam imao. Videćemo kako će se Makedonija ponašati - poručuje Dačić, koji je ranije najavio mogućnost da Srbija povuče priznanje ustavnog naziva Makedonija zbog njenih stavova o Kosovu.
- Evropa i svet koriste naziv Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM). Makedoniju smo priznali vređajući Grke, a Makedonci glasaju za Kosovo. Mi smo budale! - naglasio je tada Dačić.
Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da će Srbija sigurno meriti odnose sa susedima.
- Ne iznenađuje to što albanske partije insistiraju da se ponovi stav iz 2015. i glasa za prijem Kosova u Unesko. Reč je o albanskim interesima, a "tiranskom platformom" dogovoreno je da Albanci na celom Balkanu budu jedinstveni i usaglašeni - podvlači Milivojević.

Obećao je, ali...

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović smatra da je ovo ključno pitanje na kom će Zaev pokazati da li će ispuniti obećanje ili će ga zaboraviti zbog želje za vlašću.
- Zaev će na jesen imati priliku da pokaže drži li reč. Ako podrži Kosovo, indirektno će ići naruku rastakanju sopstvene države. Istovremeno, ohrabriće i zagovornike takozvane velike Albanije, što je jako opasno - zaključuje Jovanović.

Nedostajala im tri glasa za prijem

Podsetimo, lažna država Kosovo podnela 2015. godine zahtev za prijem u Unesko. Na Generalnoj konferenciji Uneska, na kojoj je za pozitivnu odluku potrebna dvotrećinska većina, Prištini su nedostajala svega tri glasa za prijem.
Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je su on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razjasnili sve nesuglasice i dogovorili se da će sarađivati. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Interviju sa Zaevim za N1
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA