Najnovije

BEOGRAD DOBIJA POTPUNO NOVO NASELJE: Evo ko ga gradi!

Arhitektonsko-urbanistički konkurs za budući izgled Makiškog polja je završen, odabrano je prvonagrađeno rešenje i dobijen koncept njegovog razvoja.

Beograd (Foto: Jutjub)

Govoreći o razvojnom projektu Makiškog polja, Milutin Folić podseća da će se prvo raditi plan, potom infrastruktura i na kraju stambeni objekti.
- Nakon prošlogodišnjeg konkursa za Blok 18, ove godine raspisali smo i konkurs za Makiško polje, koje obuhvata 680 hektara. Usvojenom studijom Instituta „Jaroslav Černi” iz 2014. godine, zaštita vodoizvorišta je pomerena do Obrenovačkog puta i tako postavljena tačna granica, što je i omogućilo da počnemo sa planovima za to područje - kaže on. 
Prvonagrađeno rešenje je rezultat rada autorskog tima Dragana Marčetića i Milana Maksimovića i ono predviđa da deo najbliži Čukaričkoj petlji bude stambeno-poslovni a da onaj od ranžirne stanice bude namenjen privrednoj zoni, magacinima, prodajnim salonima i drugim sadržajima. 
Između njih nalaziće se glavna saobraćajnica, kičma područja koja će biti paralelna sa Obrenovačkim putem, na čijem početku će se nalaziti veliki trg i reperni objekat. Naselje će biti podeljeno u blokove, koji će po gabaritu biti slični onima na Čukaričkoj padini, a sasvim je moguće da tu svoje mesto nađe i budući nacionalni stadion, rekao je glavni gradski urbanista. 
Drugonagrađeno je rešenje autora Vladana Stevovića, Zorana Lazovića, Miodraga Savića, Borisa Ivanovića i Jelene Janković, a treća nagrada pripala je Dušanu Stojanoviću, Pavlu Stamenoviću i Kseniji Pantović. Pored njih, žiri je otkupio i dva jednako vredna rada.
- Tako smo dobili čitav niz dodatnih ideja i sada će Urbanistički zavod na osnovu prvonagrađenog rada i pozitivnih elemenata ostalih radova napraviti plan detaljne regulacije koji će biti usvojen do sredine sledeće godine. Nakon toga, krenuće se u eksproprijaciju zelenih površina, izgradnju primarne infrastrukture i izgradnju planiranih blokova - navodi Folić. 
Deo zemljišta koji pripada gradu, a koji je planiran za gradnju, nakon završene planske dokumentacije biće ponuđen investitorima, a deo zemljišta na kome su predviđene saobraćajnice, parkovi i zaštićeno zelenilo biće zadržano i o njemu ćemo brinuti na način da sugrađani imaju prostore koji će oplemeniti življenje u tom delu grada, objašnjava on. 
- Beograd ima četiri velika područja koja će se u narednom periodu planski razvijati, a jedno od njih je i Makiško polje. Pored tog prostora, to su Beograd na vodi, koji se već uveliko razvija, Blok 18 i Ada Huja - izjavio je glavni gradski arhitekta Milutin Folić, prenosi Beoinfo.
Reč je, kako dodaje, o područjima koja se nalaze unutar gabarita grada, čime postižemo da se Beograd više ne širi van svojih prirodnih granica. 
- Usvajanjem Generalnog urbanističkog plana obezbedili smo spuštanje Beograda na reke, korišćenje nekadašnjih industrijskih područja uz obale za planska naselja i korišćenje ekološki prihvatljivih vidova saobraćaja. Implozijom, razvojem grada unutar svojih granica, postižemo mnogo racionalnije korišćenje postojeće infrastrukture i izbegavamo stvaranje novih neplanskih naselja, gde su troškovi izgradnje i održavanja infrastrukture nesrazmerno veliki u odnosu na ono što grad time dobija - kaže Folić. 
Gradski urbanista kao posebnu prednost planskog razvoja ističe ekološku prihvatljivost saobraćaja. 
- To praktično znači da će neko ko dolazi iz Makiškog polja moći do centra grada da dođe planiranim metroom, čiji je cilj da poveže postojeća naselja, ali i pruži razvojni potencijal novim naseljima, postojećom trasom tramvaja od Banovog brda ili biciklističkom stazom. Zgrušnjavanjem gradskog tkiva izgradnjom unutar nekadašnjih industrijskih zona omogućujemo nove, ekološki prihvatljive saobraćajne komunikacije i povezujemo Beograd sa svojim rekama, na čijim obalama su upravo i nastajala nekadašnja industrijska područja - ističe Folić. Pogledajte OVDE strategiju opozicije za Beograd. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte jedan od najlepših videa o Beogradu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA