Najnovije

NEMCI OKRENULI LEĐA HRVATIMA: "Zagreb vodi razmaženu dečju politiku!"

Arbitražna odluka o Piranskom zalivu zainteresovala je i medije nemačkog govornog područja, koji ne gledaju blagonaklono na sukob Zagreba i LJubljane.

Pogoršanje odnosa među susedima (Foto: Jutjub)

Austrijski dnevni list Der Štandard konstuje da je "svađa oko granice između Slovenije i Hrvatske razmažena dečja politika", dok nemački dnevnik Di Velt sa čuđenjem piše o "nepoznatom graničnom sporu usred EU".
"Moglo bi se nazvati kukavičlukom kada neko napušta igru nakon što je video da će izgubiti. Hrvatska je učinila nešto slično 2015. godine u graničnoj arbitraži sa Slovenijom. Pored pravnih pitanja, ključnu ulogu u svemu igrala je povređena 'čast', jer je Slovenija 2008. stavila veto na pregovore Hrvatske o pristupanju EU, piše Der Štandard i dodaje da je spor dve zemlje "nabijen nacionalizmom". 
Austrijski list smatra i da istupanje Hrvatske iz arbitraže pokazuje "visoko problematičan odnos prema pravnoj državi", kao i da se ponaša prema logici "priznajemo presude samo kada nam odgovaraju". 
Kako se navodi, takav "politički stav Zagreba mogao bi imati posledice i na odnose s drugim susednim državama", jer bi Hrvatska mogla da uloži veto na pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj unijii i podseća da je Hrvatska već uložila kratkotrajni veto protiv Srbije. 
Nemački konzervativni dnevnik Di Velt piše da je međunarodna arbitraža u Hagu "zapravo trebala da okonča jedan konflikt", ali donesenom odlukom "situacija je eskalirala". 
List podseća da se Hrvatska i Slovenija "više od 25 godina svađaju oko granica" i predviđa da će nakon presude doći do novih incidenata u Piranskom zalivu, što se već i dogodilo. 
Di Velt napominje da su mnoge zemlje razočarane sporošću pristupnog procesa, da u regiji "ordiniraju Putin i Erdogan", kao i da hrvatsko-slovenački granični spor pozicioniraju u šire geopolitičke odnose, konstatujući da je potrebna samo jedna iskra "da situacija plane". 
List zaključuje i da je granični spor "idealna tema za nacionaliste", kao i da bi Slovenija mogla koristiti granične kontrole kao sredstvo pritiska na Hrvatsku i stvoriti kilometarske kolone na graničnim prelazima u špicu turističke sezone. Pogledajte OVDE kako je danas u Briselu pogažen Ustav. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako su Slovenci pobedili Hrvate u arbitražnom sporu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA