Najnovije

ONI RAZVALJUJU SAUDIJCE: Jemenske elitne jedinice koje seju strah među agresorima! (FOTO/VIDEO)

Od početka Saudijske agresije na Jemen u martu 2015, jedinice Jemenske vojske, Huti snaga i dobrovoljačke jedinice brojnih jemenskih plemena izvode odbrambene operacije protiv brutalnog napada na suverenu arapsku državu.

Huti (Foto: AlMasira)

Jemenska republikanska garda (JRG), poznata i pod nazivom "Strateške rezervne snage" je elitna formacija Jemenske vojske, kojom komanduje brigadni general Ahmed Ali Abdulah Saleh, sin nekadašnjeg predsednika i najvećeg autoriteta u Jemenu - Abdulaha Saleha. 
JRG je jedna od najbrojnijih vojnih formacija u Jemenskom ratu. U nekim trenutcima, brojala je i do 100.000 vojnika, raspoređenih u 18 brigada, ali najveći deo te vojske nije ni video rata, već je raspoređen po unutrašnjosti slobodnih teritorija, gde pomažu najugroženijem stanovništvu, za koje se ispostavilo da su glavna meta Saudijskih napada.
Rezultat slika za ‫الحرس الجمهوري اليمني‎‎‬‎


JRG (Foto: the-yemen.com) Već od sredine 2015, došlo je do stvaranja hibridnih jedinica JRG-a i Hutija, koji su se vrlo brzo sjedinili u ideološki motivisane borce, dobro utrenirane za saradnju sa mehanizovanim jedinicama i spremne da izvršavaju precizna uputstva visoko školovanih oficira. Ove hibridne jedinice iznele su najveći teret velikih pobeda jemenskih snaga duž saudijske granice i u pokrajinama Marib, Haѕa i Taiz. Druga po veličini, sa oko 50.000 vojnika, je paravojna formacija Specijalne bezbednosne snage (SBS), koju predvodi nećak Abdulaha Saleha - Jahja Saleh i pod direktnom su kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova Jemena. SBS je ključna formacija jemenskih snaga, pošto je najbolje opremljena i najbolje obučena na jemenskoj strani, a u njen sastav ulaze u određene oklopne jedinice. Pripadnici SBS-a drže linije fronta u pokrajinama Taiz, Marib i Bajda.
Rezultat slika za ‫قوات الأمن الخاصة‎‎ اليَمَن‎‎‬‎


SBS (Foto: public) Huti snage su se nametnule kao predvodnici otpora protiv agresije zbog inicijalne nemogućnosti SBS-a i JRG-a da izađu na kraj sa velikom nadmoći Sudijske Arabije iz vazduha, pa je partizanski metod ratovanja, koji su Huti vodili protiv bivšeg režima, bio jedini način da se organizuje odbrana zemlje. Već u prvim nedeljama agresije, Jemenska republikanska garda, Specijalne bezbednosne snage i Huti krenuli su u zajedničke operacije duž granice sa Saudijskom Arabijom, a u junu su počele i prve operacije združenih raketnih snaga JGR-a i Hutija, koje su se velikim uspesima i preciznošću proslavile tokom ovog rata. Kako je ministar odbrane Jemena opisao formulu uspeha u herojskoj odbrani Jemena, pročitajte OVDE. Izvor: Pravda/Adel Hašim

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Huti uništavaju sudansko-saudijski konvoj
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA