Najnovije

POLITIČKI ZEMLJOTRES U MAKEDONIJI: Gruevskom oduzimaju pasoš, Zaev počinje da razbija VMRO!

Zastrašivanje hapšenjem ima za cilj razbijanje najveće makedonske stranke van parlamenta i u njemu kako bi se ostvarili svi zahtevi međunarodne zajednice, a to je dvotrećinska većina za promenu Ustava Makedonije, promenu imena i udovoljavanje Albancima.
Zemljotres, i to politički, ponovo trese Makedoniju. Nikoli Gruevskom, bivšem premijeru Makedonije i lideru najveće makedonske stranke, oduzet je diplomatski pasoš i naložena mera nedeljnog javljanja Specijalnom tužilaštvu. Ovo je usledilo posle odluke Osnovnog suda u Skoplju da odbaci zahtev Specijalnog tužilaštva da Gruevskom i njegovim saradnicima odredi pritvor.
Podsećanja radi, Zaev je u svom ekspozeu najavio da neće biti političkih progona, ali izgleda da stvari idu u drugom smeru. U kom, pitanje je na koje je Ivan Stoilković, lider Srba u Makedoniji, dao širu analizu za Sputnjik.
On kaže da ne treba biti mnogo pametan pa shvatiti da Zaev u Makedoniji ništa ne odlučuje.
„Ovde se radi o sistematskom projektu koji se sprovodi skoro tri godine, a čiji je cilj da najveća makedonska partija i njeni koalicioni partneri budu stavljeni pred svršeni čin, to jest da se iskoriste sva moguća sredstva i metode koji stoje na raspolaganju da se razbije VMRO-DMNE, da se razbije jedinstvo u ovoj koaliciji kako bi se podelila poslanička grupa i stvorile frakcije. Tako bi se ostvarile i pretpostavke u parlamentu da se ispune namere i zahtevi koje je postavila međunarodna zajednica. To znači da se stvori dvotrećinska većina u Skupštini kako bi se omogućila promena Ustava Makedonije, promena imena Makedonije, produženje rada Specijalnog javnog tužilaštva… Tako da su, u suštini, stvari ujedno i komplikovane i jednostavne“, objašnjava Stoilković.
Jednostavnost se, kaže sagovornik, ogleda u činjenici da se ovde prosto radi o pritisku na najveću makedonsku partiju da odstupi, što ova stranka, kako dodaje, do sada uspešno odbija. U prilog tome on navodi i činjenica da su skoro svi zahtevi Specijalnog tužilaštva za mere pritvora odbačeni.
Stoilković ne vidi svrhu oduzimanja diplomatskih pasoša i, kako kaže, veoma je interesantno da se pasoši oduzimaju kao mera bez pravnog značenja jer su se svi kojima je pasoš oduzet redovno javljali sudskim organima na poziv Specijalnog javnog tužilaštva. U tom smislu, dodaje on, kuriozitet je što Specijalno tužilaštvo traži pritvor u postistražnom postupku. Dakle, nije reč o istražnom postupku kada se obično traži mera pritvora da optuženi ne bi uticao na svedoke.
„Svi ovi postupci prethodno su zatvoreni preko opštinskog i republičkog javnog tužilaštva kao slučajevi, pa u tom smislu imate u suštini više uzbunjivanje javnosti pretnjama hapšenja nego realnih pretnji da tako nešto može i da se desi. Dakle, proces razbijanja najveće makedonske partije ima više dimenzija, a jedna od njih je organizovanje paralelnih unutrašnjih grupacija u ovoj partiji. Ali nije meta ni Gruevski ni VMRO–DPMNE već je meta Republika Makedonija kao unitarna država, to jest onakva Makedonija kava je bila do sada. Sad se pokušava napraviti drugačija Makedonija, sa drugačijim identitetom, drugačijim Ustavnim uređenjem vezano, pre svega, za ispunjavanje svega onoga što su albanski uslovi za funkcionisanje države iznutra, kao i promena imena, što je opet vezano za funkcionisanje države u spoljnopolitičkom svetlu“, ističe naš sagovornik.
Da li je Zaev spreman da ide do kraja i da li u VMRO–DPMNE očekuju da dođe i do hapšenja? Ivo Kotevski iz ove makedonske stranke kaže da se od Specijalnog tužilaštva sve može očekivati.
„Oni ne postupaju pravno već kao opštinska organizacija SDSM-a. Ne zaboravite da je Zaev, još kada je bio opozicija, najavljivao hapšenja naših članova i našeg lidera. Ako je to najavljivao tada kada Specijalno tužilaštvo nije ni postojalo, to je gola politika, kao i pritisak na sudije, najavljujući njihov reizbor. Mi samo možemo da tražimo da sudije ne podležu pritiscima i da rade po zakonu. Najveći deo predmeta koje je Specijalno tužilaštvo podiglo je bez dokaza, liče na političke optužnice koje imaju samo jedan cilj — da ocrne VMRO-DPMNE. Teško je predvideti kako će se stvari odvijati. Ako Zaev nastavi da svojim postupcima gazi državu i sve institucije, ako ljudi budu videli da država praktično postaje privatna svojina Zorana Zaeva, nije isključeno da se to nezadovoljstvo građana izlije“, navodi Kotevski, dodajući da je previše rano da bi moglo precizno da se proceni šta će se dalje dešavati.
Inače, ova odluka suda o oduzimanju pasoša Gruevskom usledila je samo četiri dana pošto je Specijalno tužilaštvo zatražilo pritvor za bivšeg premijera i još 17 osoba, uglavnom iz redova VMRO-DPMNE.
Specijalno tužilaštvo formirano je da bi istražilo ko je u Makedoniji nezakonito prisluškivao od 2008. do 2015. godine, kao i slučajeve kriminala koji se spominju u prisluškivanim razgovorima. Specijalno tužilaštvo je do sada podiglo tri optužnice, a u jednoj je prvooptuženi za navodno naručivanje političkog nasilja Gruevski. Zaev hapsi Gruevskog, a ovaj mu poručuje da to neće biti lako, čitajte OVDE. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zaev hoće da se uvede albanski kao zvanični jezik u Makedoniji
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA