Najnovije

PLENKOVIĆ: Za Zagreb nema važnije države od BiH, evo zašto!

Druga zajednička sednica Saveta ministara BiH i Vlade Hrvatske održana je u Sarajevu, nakon koje je premijer Andrej Plenković poručio da za zvanični Zagreb nema važnije države od BiH i da je njihova povezanost istorijska a perspektiva zajednička.

Andrej Plenković (Foto: Jutjub)

Predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić je nakon sednice vlade novinarima rekao da je Hrvatska zemlja koja snažno lobira za ciljeve te zemlje - EU integracije, a, kako je rekao, očekujemo to i dalje jer BiH želi da uđe u evropsko članstvo što pre.
"Za nas je važno da ovaj sastanak postane referentan u mozaiku odnosa i ne samo zbog potpisivanja pet sporazuma, već i zbog činjenice da smo u trosatnoj raspravi prošli deset tačaka i dotakli bitne stvari", kazao je Plenković i dodao da dve vlade žele da reše što je moguće više otvorenih pitanja.
Zagreb, kazao je, nastoji da podrži BiH kao celovitu i funkcionalnu državnu na reformskom putu i putu prema EU".
"U ekonomskom smislu Republika Hrvatska je prvi trgovinski partner BiH, ona je nama šesti, i u proteklim smo godinama uložili oko milijardu evra i nameravamo i dalje", dodao je Plenković.
Naglasio je da je za Hrvatsku posebno važno da u ustavnom ustrojstvu BiH pošalje poruku da brine o položaju hrvatskog kao konstitutivnog naroda u BiH.
Plenković očekuje da i ostali vlastitim inicijativama na najprimjereniji način urede odnose i posebnom svetlu predstojećih izbora ispune sve kriterijume kako bi taj proces bio uređen i pravičan.
"Hrvatska u BiH ima partnera i prijetalja", poručio je hrvatski premijer.
Plenković je istakao da od nadležnih institucija BiH očekuje neselektivan pristup u procesuiranju ratnih zločina i kvalitetnu razmenu informacija.
Pročitajte OVDE koliko je Ramuš Haradinaj platio da bi postao novi premijer.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pernar i Maras napali Plenkovića.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA