Najnovije

Evo šta je Vlada Makedonije saopštila o diplomatskoj krizi sa Srbijom!

Srbija je iz ambasade u Skoplju proteklog vikenda povukla osoblje na konsultacije, a predsednik države Aleksandar Vučić rekao je da je to učinjeno jer su nadležni organi pružili dokaze o veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije.

Makedonija (Foto: Ria)

Vlada Makedonije večeras je saopštila da je posvećena izgradnji dobrosusedskih odnosa sa Srbijom i pozdravila najave Beograda za zaštitu prijateljskih odnosa i vraćanje stanja u uobičajene okvire.
"U vezi sa konkretnim slučajem, ne donoseći ubrzane zaključke, pozdravljamo najave oficijelnog Beograda za zaštitu prijateljskih odnosa i za vraćanje stanja u uobičajene okvire", navodi se u saopštenju makedonske vlade u vezi bilateralnih odnosa sa Srbijom.
Nova makedonska vlada je u večerašnjem saopštenju istakla da je čvrsto posvećena i preduzima intenzivne korake u pravcu rešavanja problema, umesto njihovog pravljenja, unapređujući dobrosusedstvo, saradnju i partnerstvo sa Srbijom, kao i sa drugim zemljama u okruženju.
"Ubeđeni smo da je to jedinstven način da region zakorači napred", ističe se u saopštenju Vlade Makedonije.
Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da razvija prijateljske odnose Beograda i Skoplja, ocenjujući da će "za sedam do deset dana sve biti uobičajeno".
"Naše je samo da naši ljudi budu pripremljeni i spremni i da se zaštiti prijateljstvo Srba i Makedonaca, ali i da znamo kako je delovati u drugačijem i novom okruženju koje nama nije bilo poznato do pre nekoliko meseci", rekao je Vučić. "Ti odnosi će morati da budu zasnovani na uzajmnom poštovanju. Da li će Albanci da uvrste Kosovo na dnevni red skupštine UNESCO... Naš je posao da zaštitimo interese Srbije, a da pri tom ne narušimo interese drugih zemalja", rekao je predsednik. Ukazao je da tu, međutim, ima mešanja nekih drugih sila: "Ima mešanja nekih drugih sila. Naše je da umemo da odgovorimo i da umemo da zaštitimo naše delovanje od uticaja spoljnih faktora ...", rekao je predsednik. Upitan da li misli na Rusiju, odgovorio je: "Nisam pomislio na Rusiju".  Na pitanje Prve televizije kako će Makedonija glasati prilikom budućeg izjašnjavanja o prijemu Kosova u Unesko, Zoran Zaev je ranije danas kratko odgovorio:  "Neutralno". Zaev je tada takođe izjavio da želi da gleda u budućnost i da je spreman da povuče svoje "preterane" izjave, koje je dao na račun vlasti u Srbiji. Makedonska vlada je još 2008. donela odluku da ta bivša jugoslovenska republika podrži samostalnost Kosova, čime je potvrdila raniju odluku makedonskog parlamenta.  Ranije danas, makedonska agencija "Makfaks" javila je da je Vlada Makedonije pripremila predlog za podršku učlanjenju Kosova u UNESKO i ocenila da je to jedan od razloga što je Ministarstvo inostranih poslova Srbije povuklo osoblje ambasade iz Skoplja na hitne konsultacije u Beograd. Makedonska agencija, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da je zvanični Beograd imao informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u UNESKO, odnosno da će to predložiti kao tačku dnevnog reda. 

Pojačano obezbeđenje oko srpske ambasade u Skoplju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije preduzima mere povećanog obezbeđenja zgrade Ambasade Srbije u Skoplju, javila je TV 24. 
Mere za povećano obezbeđenje zgrade srpske Ambasade preduzete su u tom ministarstvu nakon što je dobijeno obaveštenje Ministarstva spoljnih poslova da je Beograd odlučio da diplomate povuče na hitne konsultacije.
Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni su sinoć na hitne konsultacije u Beograd. Ambasadorka Dušanka Divjak Tomić i osoblje, kako je rečeno sinoć su stigli u Beograd.
Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije saopštilo je ranije da je dobilo notu od Ambasade Srbije u Skoplju kojom su obavešteni da je kompletno osoblje pozvano na konsultacije u Beograd, preneli su sinoć makedonski mediji.
Pročitajte OVDE šta je pre ovog saopštenja izjavio veoma dramatično Aleksandar Vučić.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

A kako dešavanja u Makedoniji utiču na region pogledajte u ovom dokumentarcu.

Bonus video

NATO planira da do proleća 2018. godine u sastav uvrsti i Makedoniju, preneli su neki mediji. Nakon sve izvesnijeg ulaska Makedonije u NATO, vojna neutralnost Srbije stavljena je pod znak pitanja. Iako Srbija tvrdi da će ostati vojno neutralna, to bi se moglo promeniti u ovim okolnostima, jer upravo bi vojna neutralnost mogla bi biti prepreka na njenom putu ka EU, tvrde analitičari.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA