Najnovije

ISTINA IZLAZI NA VIDELO: Koja velika sila potpiruje sukob Srbije i Makedonije?

Posledice koje Makedonija može da pretrpi ukoliko Srbija odluči da promeni stav po pitanju imena te države mogle bi da budu dalekosežne. Svaki bilateralni ugovor koji je potpisan između Makedonije i Srbije mogao bi da postane predmet revizije.

Zoran Zaev (Ilustracija: Pravda)

Dan pošto je Srbija povukla svoje osoblje iz Ambasade u Skoplju, pošto je zvanična Makedonija bacila Srbiji rukavicu u lice, priznajući da će podržati prijem Kosova u Unesko, pa čak i da će učestvovati u izradi projekta koji ostvaruje želje Albanaca, Beograd je uzvratio jednom porukom i jednim upozorenjem svetskoj javnosti. Poruka glasi — Srbija bi mogla da promeni stav o imenu Makedonije, a upozorenje — u sve što protiv Beograda radi zvanično Skoplje, umešala je prste i jedna strana sila. Sudeći prema onome što su zaključili pojedini makedonski analitičari u raznim emisijama na tu temu, Srbija je tim kontrapotezom priredila ne malo iznenađenje. 
Kako bi na Makedoniju uticalo ako bi Beograd promenio stav o imenu te države i koja je to svetska sila koja remeti odnose dve susedne zemlje na Balkanu?
Aleksandar Mitevski iz Centra za istraživanje i analizu kaže da reakcija javnosti u Makedoniji nije pozitivna na najavu iz Beograda, jer Srbiju osećaju kao najbliži narod na Balkanu. On dodaje i da je opozicija VMRO-DPMNE vrlo žestoko reagovala na ono što se desilo, a naročito na to da je neko dozvolio da se na institucije prijateljske zemlje vrše ofanzivna neprijateljska dejstva.
Mitevski, takođe, podseća na činjenicu da javnost u Makedoniji nikad nije podržala niti podržava činjenicu da je zvanično Skoplje priznalo kosovsku nezavisnost.
„Posledice koje Makedonija može da pretrpi ukoliko Srbija odluči da promeni stav po pitanju imena Makedonije mogle bi da budu dalekosežne. To bi značilo da bi svaki bilateralni ugovor, koji je potpisan između Makedonije i Srbije, mogao da postane predmet revizije i novo pregovaranje za svaki ugovor, bilo da se radi o ugovorima o trgovini ili dobrosusedstvu. To bi bila najgora varijanta“, objašnjava Mitevski, uz komentar da od rukovodstva u Srbiji zavisi da li će do toga doći.
Povodom pominjanja mešanja velike sile u događaje koji su se desili u Makedoniji, Mitevski napominje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio jasan kada je rekao da ne misli da je ta strana sila Rusija.
„Kapacitet za tako nešto ima samo Amerika. Mislim da je sve ovo dobro osmišljen plan da se promeni rukovodstvo na celom Balkanu, kako bi oni mogli lakše da sprovedu svoje planove i da na silu gurnu zemlje Balkana u NATO“, tvrdi on.
U albanskoj zajednici u Makedoniji podigla se velika prašina zbog povlačenja srpskih diplomata, zbog namere Makedonije da podrži Kosovo na putu ka Unesku. Svi mediji, kako u Makedoniji, tako i na Kosovu, ali i u Albaniji, bliski vladajućim strukturama u Skoplju, tvrde dve stvari. Da je postupak Srbije ravan ponašanju dve zaraćene države, kao i da Beograd ne može da komanduje suverenoj državi kako će donositi svoje odluke. Pogledajte OVDE šta je makedonski ministar rekao o prisluškivanju srpskih diplomata. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je izgledao Zaev posle okršaja u Sobranju:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA