Najnovije

SRPSKE DIPLOMATE VRAĆENE IZ SKOPLJA: Zaev špijunira Srbe, a Kosovo uvodi u Unesko!

Srbija i Makedonija nalaze se na rubu prekida diplomatskih odnosa, a zasluga za to pada na premijera ove zemlje Zorana Zaeva, koji je dao nalog da se špijuniraju naše diplomate u Skoplju i obećao Albancima da će im biti desna ruka prilikom ponovnog pokušaja da Kosovo bude primljeno u Unesko.

Zaev (Foto: Jutjub)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni na konsultacije nakon što je od nadležnih obaveštajnih organa „dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije”.
- Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni. Biće nekih promena u našem osoblju i da zaštitimo prijateljstvo naše sa Makedoncima, a i kako da se ponašamo u novom okruženju. Mnogo je spekulacija i mislim da će u narednih 10 dana sve biti mnogo jasnije - rekao je Vučić.
Kako se saznaje od izvora iz dobro upućenih krugova, Zaev je naredio da Ambasada Srbije u Skoplju dobije status kakav imaju Iran i neke druge zemlje koje su na Zapadu označene kao finansijeri terorizma u svetu.
Šta to konkretno znači pojasnio je  LJuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji.
- Ako je naša ambasada stavljena u rang Irana i sličnih zemalja, onda to znači da zemlja domaćin smatra da je to opasan punkt iz kojeg se sprovode operacije protiv nje. Međutim, to je ovoga puta u suprotnosti sa zdravom logikom i međunarodnim konvencijama. Promenom vlade u Makedoniji naši odnosi sa ovom zemljom su se iz prijateljskih pretvorili u neprijateljske, a ovo je bio podmukao pokušaj da se Srbija ispod žita svrsta u zemlje koje finansiraju terorizam, što je van pameti.
Ivan Stojiljković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji, potvrdio je da je poslednje zahlađenje odnosa dve zemlje samo korak do potpunog prekida diplomatskih odnosa.
- Po mojim informacijama, postoje dva razloga za to. Prvi je to što je Makedonija prihvatila da bude sponzor inicijative za prijem Kosova u Unesko. Drugi je što se prema izjavi predsednika Vučića vidi da se Makedonija upustila u špijuniranje srpskih diplomata koji se tretiraju kao osoblje ambasada nekih zemalja koje su sponzori terorizma. To je politika koja je usmerena na pogoršanje odnosa sa Srbijom i, shodno tome, jačanju osovine Tirana-Priština-Skoplje-Sofija - kaže Stojiljković.
Makedonska vlada saopštila je juče da će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u Unesko uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije.
- Republika Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susednim zemljama. Kada postoje otvorena i osetljiva pitanja sa susedima, vlada Makedonije vodi politiku dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, neutralnosti i nemešanja u sporne stvari drugih država - navedeno je u vladinom saopštenju.

Zapad ucenio Zaeva

Prema nezvaničnim informacijama Zaev je ponovo ucenjen od Zapada. NJemu je naloženo da Makedonija bude predlagač ponovljenog pokušaja da Kosovo uđe u Unesko, a sve je počelo prošlog četvrtka kada je makedonski premijer zajedno sa ambasadorom Albanije bio na prijemu u Ambasadi Velike Britanije. Zaevu je proteklog vikenda vrlo jasno demonstrirano šta bi moglo da mu se desi ako otkaže poslušnost nakon što su građani Tetova bacali đubre i jaja pred opštinu, a u Bitolju je počelo skupljanje potpisa protiv migranata.

Srbija menja stav o imenu Makedonije

Posle najava zvaničnog Skoplja da menja stav o uzdržanosti prilikom glasanja o članstvu Kosova u Unesko, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručuje da bi i Srbija mogla da promeni stav po pitanju imena Makedonije.
- Ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u Unesko, iako je svesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod, predložiću predsedniku Vučiću da Srbija, s obzirom na ime pod kojim smo priznali Makedoniju, takođe ima u vidu poziciju u EU, kao i oni kada je reč o Kosovu i Unesku - istakao je Dačić.

Šta su ofanzivne mere:

- prisluškivanje
- tajno praćenje
- tajni pretresi
- upadi u prostorije
- kontrola pošte
- praćenje kontakata.
Šta je Vlada Makedonije saopštila o diplomatskoj krizi sa Srbijom pročitajte OVDE.
Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Interviju Zorana Zaeva za N1
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA