Najnovije

ZBOG ČEGA SU NERVOZNE STRANE TRUPE: Ruski “Pancir-S“ štiti sirijsko nebo (VIDEO)

Iako je S-400 zauzeo sve novinske naslove, u stvarnosti je S-400 samo vrh ledenog brega, odnosno integrisane, višeslojne mreže vazdušne odbrane koju je Rusija postavila u Sirji, uglavnom da bi zaštitila svoje baze u Tartusu u Hmejmimu, ali takođe i aerodrome i svoje snage na terenu.

Ruski “Pancir-S“ (Foto: RIA)

Najaktivniji sloj te mreže, je Pancir- S, sistem vazdušne odbrane kratkog dometa, koji zatvara praznine koje će neizbežno nastati od daleko snažnijeg oružja S-400 i Buk-M2. Kompleksni reljef Sirije znači da je glavni efekat oružja dugog dometa da primora neprijateljske avione da lete na veoma niskim visinama kako bi ostali izvan zona S-400, i da se oslanjaju na municiju navođenu GPS-om, kao što su JASSM, JDAM i SDB, možda koristeći tehnike bombardovanja kako bi proširili domet bombi.
Iako S-400 može oboriti krstareće rakete, pa čak i jedreće bombe, preterano je da on koristi svoje moćne i relativno oskudne rakete protiv takvih sitnih meta. Umesto toga, ovo je misija za koju je od samog početka dizajniran Pancir-S. S obzirom da svako pojedinačno vozilo Pancir-S nosi 12 57E6 radio komandnih raketa dometa od 20 km, i dva 30mm 2A38 topa sa po 700 metaka i brzinom vatre od 2.500 pucnja u minuti, ono zatvara praznine niskih visina S-400 i generiše dovoljno vatrene moći kratkog dometa kako bi se oborile dolazeće rakete i municije, čime se omogućava da S-400 zadrži neprijateljske avione na odstojanju.
To je zapravo mera efikasnosti S-400 koja ga je sprečavala da ispali jednu raketu u ljutnji u Siriji. Umesto toga, vazdušne pretnje ruskim snagama su preuzimale drugačiju formu, onu koja je Pancir-S vozila držala poprilično zauzetima.
Samo u 2017. godini su Pancir-S vozila u Siriji do sada uništila 12 vazdušnih letelica, sa raketama. Dve su verovatno bili bezopasni baloni, ali s obzirom na prirodu sukoba i činjenicu da su oba oborena u razmaku od par dana u junu nad Tartusom i Hmejmimom, ovi baloni su možda bili opremljeni nadzornom opremom kako bi posmatrali ruske vojne objekte.
Oba su uništena u blizini maksimalnog dometa raketa. Četiri mete su bile artiljerijske rakete koje su oborene nad Hmejmimom i Masjafom u provinciji Hama, u martu. Preostale su dronovi za nadzor, uključujući i jedan turske proizvodnje, dron Bajraktar, koji je oboren u blizini Tartusa 11. maja, trisu dronovi Heron, izraelske proizvodnje, oboreni u blizini Tartusa i Masjafa u aprilu, maju i julu ove godine, jedan je neodređeni mini dron nad Masjafom i jedan RQ-21A Blackjack UAV oboren u blizini Tartusa 27. maja 2017. godine.
Ovo poslednje obaranje je posebno interesantno jer je Blackjack ušao u službu 2016. godine, a jedini potvrđeni korisnici su Kanada i… mornarica i marinci SAD-a (USMC). Poznato je da su ih USMC rasporedili u Iraku 2016. godine, ali se njima takođe može upravljati sa brodova. NJihova 16-časovna izdržljivost im verovatno omogućava da se eventualno lansiraju iz britanske vazduhoplovne baze na Kipru.
Ovi incidenti ukazuju na to da još uvek ima mnogo nezadovoljnih strana sa pravcem u kom je rat u Siriji krenuo, što ostavlja otvorenu mogućnost za ozbiljnu eskalaciju. Oni takođe pokazuju da ruska vazdušna odbrana drži otvorene oči i uši, spremni da obore bilo koga ko remeti sirijski vazdušni prostor.
Pošto će se broj dronova u narednim godinama verovatno samo povećati, KBT sa sedištem u Tuli već radi na unapređenoj verziji Pancira, nazvanoj Pancir-SM, koji uključuje iskustvo prikupljeno tokom službe u Siriji.
Poboljšanja uključuju mikro projektile posebno dizajnirane da poraze neprijateljske dronove, sa četiri takva oružja koja se prenose unutar svake pojedinačne 57E6 raketne cevi, čime se smanjuju troškovi angažovanja i povećava zapremina vatre protiv roja dronova u budućnosti. Rusija testirala 600 vrsta oružja u Siriji! Avijacija uništila više od hiljadu objekata. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA