Najnovije

BRNABIĆ: Razumem štrajk prosvetara, obrazovanje prioritet Vlade

Premijerka Ana Brnabić napominje da bez reforme obrazovanja Srbija ne može da ima održivi razvoj i rast. Do kraja septembra biće poznato za koliko će procenata biti povećane plate, a u prosveti će one biti veće nego pre krize, istakla je predsednica Vlade.

Ana Brnabić (Foto: Jutjub)

Ana Brnabić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetila da je i u ekspozeu navela da su obrazovanje i digitalizacija prioriteti, bez čega, kaže, ne možemo imati dugoročni razvoj. "Možemo da radimo ono šta radimo – da otvaramo nova radna mesta, dovodimo investitore, ali bez toga da stvarno školujemo decu za ovaj vek i pripremamo ih za nova saznanja ne možemo da imamo rast. Zato je to bila srž mog ekspozea", rekla je premijerka navodeći da želi da ova školska godina bude zaista drugačija. Najveći izazov Brnabićeva vidi u tome kako da uspemo da prenesemo tu vrstu razmišljanja i rada na najmlađe. "Rekla sam već da u uvođenju informatike nije suština u programiranju već u analitičkom načinu razmišljanja. Da stvorimo generacije koji umeju da analiziraju probleme, da ih rešavaju, koji padnu i ustanu. I digitalizacija je sve to", istakla je Brnabićeva. Premijerka se zahvalila svim koji su Vladi pomogli da uradi ono za šta se Srbija godinama spremala. Govoreći o najavljenom štrajku prosvetnih radnika, premijerka je rekla da razume štrajk ali je dodala da je prethodna vlada zatekla takvo stanje.

"Prosveta će imati veće plate nego pre krize" 

Kada je reč o povećanju plata, Brnabićeva je napomenula da će se do kraja septembra znati koliko će biti to povećanje. "Rekli smo sindikatima šta je moguće, dali smo im sve podatke. Ono što je važno jeste da trend povećanja zarada pokazuje da nama obrazovanje jeste u fokusu. Plate su 2014. smanjeneza 10 odsto, a kako je budžet bio stabilniji, povećavali smo plate. Samo u prosveti su te plate gotovo vraćene na ono što su bile", naglasila je predsednica Vlade. Prema njenim rečima, povećanja će definitivno biti sada razgovaramo samo o procentu. "Prosveta će imati  veće plate nego što su one bile pre krize. To je veliki pomak napred", napomenula je premijerka. Odgovarajući na pitanje da li će se za povećanje plata i penzija čekati "zeleno svetlo" MMF-a, premijerka je rekla da "ne misli da je potrebna njihova potvrda da to možemo da uradimo". Dodala je da ipak neće govoriti o procentima dok se sa Fondom ne razgovara.   "Mi ćemo pričati sa MMF-om jer želimo da ostanemo kredibilni partneri do kraja mandata. Želimo da objasnimo naše pozicije i da zadržimo dugoročnu stabilnost", istakla je premijerka Brnabić. Premijerka je rekla da sa ministrom finansija radi kratkoročnim merama privrednog rasta, dodajući da je reč o setu mera. "Završavamo pregovore o minimalcu, razgovaramo o prostoru za povećanje plata i penzija, i drugih mera za podizanje neoporezivog dela zarada. O svemu tome gledamo kao o široj slici", rekla je Brnabićeva. Prema njenim rečima, ova godina je bila jako teška - zima jaka, a leto "stravično toplo". "Mnogo se radi na uspostavljanju sistema navodnjavanja, imali smo samo tri odsto pokrivenih površina. To nije održivo a na tome sada dugoročno radimo", istkla je premijerka.

"Svaki dijalog je odličan"

Govoreći dijalogu Beograda i Prištine, premijerka je rekla da je svaki dijalog odličan. "U tom smislu ponavljam da je inicijativa predsednika da se pokrene unutrašnji dijalog hrabar i odgovoran potez. Mislim da je ta inicijativa pozdravljena u Briselu i da je Srbija juče ušla u sastanak sa novom sigurnošću i vizijom", napomenula je Brnabićeva. Ističe da ke regionalna stabilnost jedan od prioriteta jer bez toga nema dugoročnog prosperiteta Srbije. Srbija neće dozvoliti da Mladić umre u Hagu. Više o tome čitajte OVDE. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Brnabić: Regionalna stabilnost prioritet Srbije
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA