Najnovije

MUTE NEŠTO? Saudijski prestolonaslednik tajno posetio Izrael, iako nemaju diplomatske veze!

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman tajno je posetio Izrael uprkos činjenici da jevrejska država i Saudijska Arabija nemaju zvanične diplomatske veze, spekulišu izraelski i arapski mediji.

Muhamed bin Salman (Foto: Sinhua)

Glasine o poseti, koju Izrael nije potvrdio, počele su pošto je diplomatski dopisnik Radio Izraela, koji se bavi arapskim pitanjima, na svom Tviter nalogu objavio posetu. Simon Aran je tvitovao da je visoka ličnost iz regiona Zaliva posetila Tel Aviv prošle nedelje, što je izazvalo veliki interes arapskih medija.
U emisiji Radio Izraela na arapskom jeziku je objavljeno da je visoka ličnost bio saudijski princ koji se sastao s visokim izraelskim zvaničnicima da diskutuje o regionalnom miru.
U izveštaju je navedeno da su kabinet premijera i Ministarstvo spoljnih poslova Izraela odbili da komentarišu tu vest.
Neki arapski mediji su objavili da je visoki gost bio saudijski princ prestolonaslednik. Katarski mediji i s njima povezan Al-Arabi Al-DŽadid iz Londona su iskoristili te izveštaje kao novu mogućnost da napadnu saudijsku kraljevsku porodicu koja predvodi arapsku intervenciju u Jemenu i Siriji.
Libanski list Al-Akbar, povezan s Hezbolahom i Sirijom, i londonski Al- uds Al-Arabi su preneli izveštaje Radio Izraela.
Saudijski odgovor ubrzo je stigao i portal Elaf, koji često intervjuiše izraelske zvaničnike, objavio je da je bilo posete visokog arapskog zvaničnika, ali ne saudijskog već katarskog.
Pozivajući se na neimenovni izvor, list je objavio da je visoki katarski zvačnik sredinom prošle nedelje posetio Tel Aviv i razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o bezbednosnim pitanjima.
"Izvor je dodao da je poseta trajala dva dana pre sastanka s kuvajtskim emirom Ahmedom al-DŽaberom al-Sabahom i predsednikom SAD Donaldom Trampom radi diskusije o katarskoj diplomatskoj krizi", napisao je list Elaf, precizirajući da se diskutovalo o vojnim koracima koji brinu Dohu zbog moguće eskalacije katarske krize sa Saudijskom Arabijom, Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Te zemlje, između ostalih, u junu su prekinule diplomatske odnose s Katarom zbog veza te zemlje s Iranom i ekstremističkim organizacijama.
"Katarski zvaničnik objasnio je osetljivu situaciju u kojoj je njegova zemlja izraelskim domaćinima u nadi da će Izrael pomoći da se smanji napetost i čak reši kriza naporima iza scene", naveo je list i dodao da je Izrael obećao da će se time pozabaviti.
Visoki izraelski izvori odbili su da potvrde ili pobiju te izveštaje.
"Izveštaji objavljeni u arapskim medijima imaju negativne konotacije zbog njihovih veza s Izraelom. Važno je setiti se, međutim, da je u prošlosti bilo arapskih predstavnika u Izraelu, uključući predstavnika iz Mauritanije i finansijskih predstavnika iz Katara, Tunisa, Moroka i Amana u isto vreme kada je predstavnik Izraela bio postavljen u Dohi, glavnom gradu Katara", naveo je Aran, dodavši da i danas, sudeći po nezvaničnim izvorima, ima tajnih ekonomskih i trgovinskih odnosa Izraela i nekih od tih zemalja.
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i drugi visoki zvaničnici su govorili o saradnji i nagovestili odnos sa zemljama s kojima Izrael nema diplomatske odnose. Izrael je do sada sklopio mir s dva arapska suseda, Egiptom 1979. i Jordanom 1994. Arapska mirovna inicijativa iz 2002. koja je potekla iz Saudijske Arabije nudi normalizaciju odnosa sa svim arapskim zemljama u zamenu za povlačenje Izraela s okupiranih teritorija.
Pročitati OVDE kako je to Bašar el Asad "lupio" novu "rampu" Izraelu?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Saudijska Arabija i Arapi svetski rekorderi u vojnim troškovima.

Bonus video

Muamer Zukorlć o Saudijskoj Arabiji.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA