Najnovije

PATRIJARH: Prvo rešenje i najveći zadatak za Kosmet biće... MIHAJLOVIĆ: SPC da ne pritiska Vučića!

- Verujem da ono što misle Crkva i narod misli i naš predsednik, rekao je patrijarh srpski Irinej, na pitanje šta misli o unutrašnjem dijalogu o rešenju kosovskog pitanja.

Patrijarh Irinej (Foto: Jutjub)

Na intervju srpskog patrijarha reagovala je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović saopštenjem u kome kaže da "očekuje da i SPC bude partner tokom dijaloga o Kosovu, da ne vrše pritisak pre početka razgovora o Kosovu na predsednika Srbije Aleksandra Vučića".
U intervjuu za "Novosti", patrijarh kaže i da se uzdamo u Rusiju da će nam pomoći da sačuvamo ono što je uvek naše bilo.
"Naša tragedija i naš problem jeste to što se narod nije vratio. Prvo rešenje i najveći zadatak jeste vratiti što veći broj ljudi prognanih s Kosova i Metohije", rekao je patrijarh Irinej.
Patrijarh naglašava da mu se čini da nikada nismo toliko stradali kao u našem vremenu, počevši od stratišta u Jasenovcu i Jadovnu iz prošlog rata, pa sve do Kosova i preko Kosova, gde smo svojom krvlju i svojim kostima cementirali ovu zemlju.
"I danas patimo i stradamo, ali je naša velika nada u ime Božje da nas neće ostaviti pod uslovom da mi ne ostavimo Gospoda", poručuje patrijarh.
Patrijarh veruje da Gospod neće ostaviti ni naše mučeničko Kosovo.
"Neće Gospod ostaviti tu najveću svetinju, zalivenu svu krvlju svetomučenika u tolikim svetima i svetinjama. Neće Gospod dozvoliti da padnu u ruke nekrsta, koji sve čini da ruši i pali, i ne zna šta je istorija i duhovno nasleđe. Takvom narodu takva blaga ne mogu biti data na čuvanje", kaže srpski patrijarh.
Danas se oglasila i potpredsednica vlade, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, saopštenjem, u kome kaže:
"Nova faza dijaloga o Kosovu tokom koje će predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarati sa svim najznačajnijim institucijama i pojedincima očekujem da će doneti jednu novu politiku .
U tim razgovorima očekujem da će Srpska pravoslavna crkva kao vekovni čuvar našeg naroda i kulture na Kosovu biti dobar partner i da će svojim uticajem istinski pomoći u uspostavljanju nove vrste dijaloga između Srba i Albanaca. Očekujem i da ne vrše pritisak pre početka razgovora o Kosovu na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Sve dosadašnje politike dovele su to toga da je Kosovo sve dalje od Srbije. Zato nam je potrebna nova, mudra i racionalna politika koju će sprovoditi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije.
Srbiji je potrebna nova politika koja za cilj ima bolji život naših sunarodnika na Kosovu, politiku zaštite naše kulturne i verske baštine, očuvanje ekonomskih interesa i pomirenja sa albanskim narodom".
Pročitajte OVDE šta je otadžbinski pokret "Obraz", poručio Vučiću?
Izvor: Tanjug/Novosti/RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je o Kosovu govorio patrijarh pre dve godine.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA