Najnovije

PREKRETNICA: Hoće li jedna tačka spajanja Rusije i Amerike promeniti svet?

Trampova politika odbrane postojeće realnosti suverenih država, suprotna je gledištu globalista, a činjenica da je pobedio, kao i činjenica da se i drugi svetski centri moći koji jačaju zalažu za odbranu suvereniteta i suverenih država, govori da je ta pozicija u usponu.

Tramp i Putin (Foto: Jujtub)

Američki predsednik Donald Tramp je na zasedanju Generalne skupštine UN 21 put pominjao termin „suveren“ i „suverena država“ i zapravo na taj način, prema mišljenju Aleksandra Gajića iz Instituta za evropske studije, pokazao da se spoljnopolitička agenda Amerike za vreme njegove administracije kreće ka klasičnom vestfalskom poimanju međunarodnih odnosa i međunarodnog poretka.
Tramp je govoreći u utorak na Generalnoj skupštini UN pozvao članice te organizacije da štite suverenitet i poštuju granice „od Ukrajine do Južnog kineskog mora“. S druge strane je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozdravio i prijatnom ocenio takvu poruku o značaju poštovanja suvereniteta država.

Donald u Henrijevim cipelama

Zbog toga se, ukazuje Gajić, može reći da delimično stoji teza da je glavna poruka GS UN jedina dodirna tačka Amerike i Rusije — početak kraja globalizma i povratak na nacionalne države. 
I Trampov predizborni slogan i njegove spoljnopolitičke aktivnosti, sugeriše Gajić za Sputnjik, idu u pravcu realpolitičkog sagledavanja, odnosa ali u okvirnu tog klasičnost vestfalkog sagledavanja međunarodnih odnosa, odnosno prioriteta suverenih država. Dakle, da se od strane Amerikanaca napušta globalistička agenda.
Nastup predsednika SAD u UN je, podseća Gajić, bio kritikovan više zbog označavanja pojedinih suverenih država odmetničkim državama.
„Pokušalo se da se taj njegov komentar i te njegove kvalifikacije stave u kontekst Buša Mlađeg i unilaterizma američkog iz vremena neokonzervativizma. Međutim, ovde se ne radi o neokonzervativnom pristupu kod Donalda Trampa već se naprotiv radi se o realpolitičkom pristupu kome je najbliži Henri Kisindžer“, smatra Gajić.
Tramp posmatra suverene države kao ravnopravne, ali da Amerika u skladu sa svojim realnim interesima i savezništvima nema mogućnost da se suprotstavi, odnosno da interveniše u onim slučajevima kad opasnost preti njima ili njihovim saveznicima, konstatuje Gajić, dok je kod neokonzervativaca preovladala dimenzija moralne superiornosti demokratskih kapaciteta Amerikanaca koji im omogućavaju da unilateralno intervenišu. Pogledajte OVDE kakav scenario je Putin dogovorio sa Erdoganom. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovo su najopasnija američka nuklearna oružja:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA